Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

SLOBODNA BOSNA: SDP ne smije sam stati iza proračuna?

Must Read

SARAJEVO – Mada ni na sarajevskom sastanku kojem je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, lideri šest vladajućih stranaka nisu postigli suglasnost oko državnog proračuna za 2012.godinu, to još uvijek ne znači da proračun neće biti usvojen, a pogotovo ne znači da će vladajuću šestorku napustiti SDA zbog protivljenja predloženom proračunu, piše Slobodna Bosna.

Strah SDP-a

Tjednik je objavio kako izaslanici SDA u Domu naroda Parlamenta BiH neće glasovati za predloženi proračun, ali neće koristiti ni mehanizme kojim bi mogli blokirati usvajanje proračuna. U bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH, SDA ima tri od pet izaslanika, ali za usvajanje neke odluke dovoljna su samo dva glasa “za“ – a upravo dva izaslanika u ovom klubu dolaze iz reda SDP-a. Za usvajanje državnog proračuna nije potreban nijedan glas izaslanika iz reda SDA, ali je nužno da barem jedan izaslanik iz SDA sudjeluje na sjednici kako bi bio osiguran kvorum.

Potpuno je dakle jasno da problem s državnim proračunom nije u tome što se SDA protivi njegovom usvajanju, nego u tome što se SDP ne usuđuje sam preuzeti odgovornost za njegovo usvajanje, piše Slobodna Bosna.

Posljednji sastanak “šestorke“ trajao je blizu četiri sata, a puna tri sata potrošeno je u bezuspješnom nastojanju Lagumdžije da slomi Tihićev otpor predloženom državnom proračunu i da dvije stranke, SDP i SDA, podijele odgovornost za usvajanje reduciranog proračuna koji će pri tome ostati zaleđen sve do 2015. godine.

Tihić gledao trgovinu resorima

Tihić se međutim nije pokolebao, no jasno je dao do znanja Lagumdžiji da SDA neće glasovati za proračun niti će pak “minirati“ odlučivanje o proračunu izostankom izaslanika sa sjednice.

Iznenađujuća odlučnost koju Tihić demonstrira u razgovorima s Lagumdžijom najvećim je dijelom posljedica ozbiljnih prigovora koje čelnik SDA posljednjih mjeseci sluša od svojih najbližih stranačkih suradnika. Tihiću se, naime, prigovara da je nijemo promatrao trgovinu ministarskim resorima između Lagumdžije i Dodika koja je okončana na štetu Bošnjaka.

Za Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je žrtvovao cijeli set ekonomskih resora (vanjsku trgovinu, financije i Upravu za neizravno oporezivanje), pri čemu je predloženi državni proračun samo posljedica nepovoljnog rasporeda snaga u aktualnom sazivu Vijeću ministara BiH u kojem Dodik suvereno kontrolira sve financijske tijekove.

Rast proračuna Srpske

Posljedica takvog odnosa snaga jeste i činjenica da je proračun Republike Srpske u 2012. godini povećan za 11 posto, dok je istovremeno proračun države ostao zaleđen, i to na iznosu od prije dvije godine! Rast proračuna Republike Srpske za 11 posto u 2012. godini nije rezultat snažnog razvoja gospodarstva, povećanja broja zaposlenih ili rasta izvoza manjeg bh. entiteta, nego isključivo preraspodjele prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje na štetu Federacije BiH, piše Slobodna Bosna.

Dapače, gospodarski pokazatelji Republike Srpske izrazito su nepovoljni: evidentan je pad broja zaposlenih, pad industrijske proizvodnje, pad izvoza. Riječju, ne postoji ni jedan relevantan pokazatelj kojim bi se mogao opravdati enorman rast proračuna RS-a od 11 posto, ali isto tako ne postoje ni uvjerljivi argumenti kojim bi se opravdao istovremeni rast entitetskih a zamrzavanje državnog proračuna, navodi tjednik.

Lagumdžija promašio milijardu maraka

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nedavno je iznio nekoliko podataka kojim je pokušao opravdati ovaj apsurd, ali njegova demagoška intervencija okončana je potpunim fijaskom. Lagumdžija je naime rekao da ne vidi ni jedan problem u tome što je proračun BiH ostao na razini 2008. godine, budući da su prihodi od PDV-a 2008. godine bili rekordni (4,9 milijardi KM) i da tako visoke prihode od PDV-a ne treba očekivati u skoroj budućnosti.

Činjenice međutim govore suprotno: već sljedeće, 2009. godine, prihodi od PDV-a premašili su “rekord“ iz 2008. godine, a ovaj je trend nastavljen i u 2010., a pogotovo u 2011. godini kada su ukupni prihodi od PDV-a skoro dostigli iznos od 6 milijardi KM! Lagumdžija je dakle promašio za cijelu milijardu konvertibilnih maraka, piše Slobodna Bosna.

Raspad crveno-zelene koalicije

Još prije puna dva mjeseca vrh SDA obvezao je Tihića da se pod svaku cijenu suprotstavi reduciranju državnog proračuna, čak i pod cijenu da zbog toga SDA bude istisnuta iz vladajuće šestorke.

Slobodna Bosna, podsjeća na intervju s Tihićem, objavljen u ožujku, u kojem je po prvi put javno progovorio o mogućnosti raspada crveno-zelene koalicije.

-Rekao sam Lagumdžiji da SDA neće glasovati za državni proračun od 950 milijuna KM. ZA SDA je neprihvatljivo da entitetski proračunu rastu a da samo državni proračun stagnira, i to na razini od prije tri godine! To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta a slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati. To sam rekao i Lagumdžiji, na što mi je on odgovorio da će SDP u tom slučaju raskinuti koaliciju sa SDA. Rekao sam mu da je nama važnija država nego koalicija i da nas ne može ni uplašiti ni slomiti takvim ucjenama, ispovjedio se Tihić za Slobodnu Bosnu.

U međuvremenu, stav SDA prema državnom proračunu nije se ni za jotu promijenio.

-Na potezu je SDP. Sljedećih dana vidjet ćemo je li Lagumdžija spreman ispuniti obećanje o raskidu crveno-zelene koalicije, navodi Slobodna Bosna.

Koalicija u rukama Vjekoslava Bevande

Tjednik piše i kako je sudbina SDA i koalicije u rukama predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande te da je za isključivanje SDA iz vladajuće strukture najjednostavniji i najbrži način bio da on smijeni dva ministra iz reda SDA u Vijeću ministara BiH (Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića) te da svoju odluku testira na Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

-No, malo je vjerojatno da će premijer Bevanda povlačiti poteze po Lagumdžijinom diktatu, osim ako bi zauzvrat dobio jamstva SDP-a o rekonstrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, piše Slobodna Bosna.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -