Published On: Sat, Jul 29th, 2017

Slijede sankcije za sarajevske političare koji gaze odluku Ustavnog suda?

Govoreći o  sankcijama protiv Dodika  veleposlanica Cormack je kazala da  su sankcije uvedene zbog opstrukcije sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

„Politika sankcija SAD provodi se u skladu sa zakonom. Proces da se uvedu sankcije je dug, a dug je proces isto tako da neko bude skinut sa te liste. Jasno smo kazali da su sankcije protiv gospodina Dodika zbog kršenja vladavine zakona, odluka Ustavnog suda, i zato što predstavlja značajan rizik za opstrukciju sprovođenja Daytonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima odluči da radi drugačije, da poštuje vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda, i poštuje ono što Dejton znači, onda u jednom trenutku možemo razmotriti tu drugačiju situaciju“, kaže Cormack.

„Važno je podsjetiti se da je US već rekao da je referendum nelegalan. Ovdje se samo radi o tome da li određena imena koja su proslijeđena mogu biti odgovorna. Na osnovu dokaza odlučeno je da to nije slučaj. Kada US kaže da je nešto nelegalno, to treba poštovati“, jasna je Cormck.

Na osnovu izjave US veleposlanice možemo očekivati  brze sankcije protiv većeg dijela političkog Sarajeva, koje otvoreno zagovara kršenje odluke Ustavnog suda BIH koji je Izborni zakon proglasio nelegalnim a oni i dalje žele održati izbore po tom zakonu, baš onako kako je Dodik želio održati 9. januara a potom i neustavan referendum.

Lijepo je od Amerike da je konzistentna kod poštivanja najviše pravne institucije u zemlji i sankcioniranja onih koji gaze njene odluke. Postoje osim toga političari koji otvoreno zagovaraju kršenje daytonskih odredbi o konstitutivnosti, a koji su bliski nekim američkim fondovima u BIH pa je za očekivati od US administracije u BIH zaustavljanje financiranja takvih stranaka novcima američkih građana.  Budući da je US administracija u našoj zemlji uvijek jednako pristupala svima, ne protežirajući ničiju stranu, jelte, nije za sumnjati da je većina sarajevskih političara već u strahu od sankcija.
Napomena: Da ovaj tekst nije ironičan, bio bi potpuno realan. Ovako je samo istinito tužan. Još niti jedne packe US ambasada kao ni OHR nisu uputili na račun političara koji najavljuju gaženje konstitutivnosti kao i odluke Ustavnog suda.