Published On: Fri, Dec 13th, 2013

ŠLAG NA KRAJU: EU će nakon 20 godina iživljavanja preko OHR-a, BH građane dodatno zlostavljati sankcijama

EU je u više navrata jasno podržala perspektivu BiH u EU u skladu sa ispunjenjem svih potrebnih uvjeta, a naročito Kopenhagen kriterija i uvjeta za Proces stabilizacije i pridruživanja (SAP) – navodi se u zajedničkoj izjavi Izaslanstva Beneluxa koje je posjetilo našu zemlju kako bi ustanovilo činjenično stanje.

– Iako je Vijeće za vanjske poslove EU objavilo svoje zaključke 21. listopada ove godine, neispunjavanje ovih uvjeta od političkih vlasti BiH spriječava dalji napredak ove zemlje ka EU. Benelux bez rezerve podržava ovaj opći stav EU i to je potvrdio zajedničkom deklaracijom na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU 18. studenoga ove godine – ističe se  u izjavi.

Obeshrabrujuće je, dodaje se, da je napredak BiH prema EU došao do potpunog zastoja u skladu s trenutnim političkim stanjem.

Benelux stoga u cjelosti podržava odluku EU da smanji i preraspodjeli IPA fondove, sve dok se ne prekine zastoj.


Sankcijama pozivaju građane na promjenu vlasti

– Važno je da građani razumiju zašto je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničen napredak u procesu euroatlantskih integracija. S toga, zemlje Beneluxa snažno podržavaju planirano osnaživanje komunikacijske strategije Europske unije. U konačnici je na građanima Bosne i Hercegovine da drže svoju političku elitu odgovornom za trenutni zastoj u procesu europskih integracija njihove zemlje – stoji u zajedničkoj izjavi izaslanstva Beneluxa.

Zbog toga su, kako napominju, opći izbori u 2014. od vitalnog značaja za budućnost BiH.