SKUPA GREŠKA: Pfizer je optužen za širenje laži o cjepivu najvećeg rivala

Farmaceutski div Pfizer optužen je da je plaćao stručnjake da diskreditiraju cjepivo protiv koronavirusa konkurentske tvrtke AstraZeneca, što je eksplozivno otkriće članka emitiranog na britanskom TV kanalu Channel 4.

Pfizer je navodno financirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da cjepivo AstraZeneca može uzrokovati rak i da nije sigurno za imunokompromitirane pacijente.

Izjava je navodno izrečena na edukativnom seminaru u Kanadi prošle godine, no nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i je li riječ o izoliranom događaju.

Pfizer je odbacio optužbe, rekavši da im je prezentacija lažno pripisana i da ju je organizirala treća strana. Još jedna zanimljiva činjenica iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Pfizerove doze cjepiva navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Pfizer naplaćuje 22 funte po dozi, to predstavlja maržu od 3000 posto proizvodne cijene. Pfizer je rekao da su procjene bile krajnje netočne i da nisu uzele u obzir klinička istraživanja, masovnu proizvodnju i globalnu distribuciju.

Profesor Sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe koja je razvila cjepivo AstraZeneca, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cjepivima.

“Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko cijepljenja može riskirati njihove živote”, rekao je.

“To može potkopati i utjecati na odluke ljudi o vlastitom zdravlju, ali također može stvoriti nesigurnost za kreatore politike.”