Published On: Pet, tra 1st, 2016

Skandalozna presuda Šešelju podrška velikosrpskom projektu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH ocijenio je skandaloznom oslobađajuću presudu Haaškoga suda (ICTY) vođi radikala i četnika Vojislavu Šešelju smatrajući da je u funkciji amnestiranja Srbije i velikosrpskog projekta od agresivne ratne politike prema BiH i RH.

“Činjenica da tužiteljstvo nije ni podiglo optužnice protiv glavnih aktera i pokretanja velikosrpske agresije – vrha JNA, a da su u prvom stupnju oslobođeni Stanišić i Simatović govori o tome da je od početka bila politika Tribunala, vjerojatno instruirana od određenih centara moći, da se otkloni bilo kakva veza Srbije u agresivnim ratovima prema Hrvatskoj i BiH”, navodi se u izjavi predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Pri tome je oslobađajuću presudu nazvao šokantnom i skandaloznom, ali i očekivanom čime se negira surova politička i ratna stvarnost na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Optužbe Tužiteljstva u obrazloženju presude su ne samo negirane, već one dobivaju pozitivne konotacije, a žrtve postaju (su)krivci”, navodi Ljubić. On je ocjenu Haaškog suda da je ‘projekt velike Srbije legitiman politički cilj, a ne kriminalni čin’ nazvao protivnim istini pa etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s teritorija projektirane Velike Srbije po ICTY-u nije zločin.

“Svjesno su zanemarene činjenice i ranije presude Tribunala kao i Međunarodnog suda pravde u kojima je presuđen čak i zločin genocida. Skoro da je provedba tog projekta predstavljena kao miroljubivi humanitarni pothvat”, navodi Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a upozorava da ovakva presuda ide u korist nastavku propagande koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji kao i prvim Šešeljevim suradnicima koji su na vlasti u Srbiji te da ‘velikosrpski projekt’ nije napušten.

“Nažalost poruka i pouka na osnovu ove presude ali i drugih iskustva u svijetu je da se usprkos lijepih članaka i proklamacija iz međunarodnih konvencija, suverenitet naroda i država ne može jamčiti samo na temelju međunarodnog prava i ‘pravde’, već na kapacitetima vlastite obrambene moći”, upozorio je Božo Ljubić.

Dnevnik.ba