Srijeda, 24 travnja, 2024

Skandal na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu: Istina o Srebrenici istjerana

Must Read

Projektu Srebrenica, nevladinoj organizaciji iz Nizozemske koja se suprotstavlja “zvaničnoj verziji” ratnih dešavanja iz 1995. godine, poslije četiri godine uspješnog nastupa, zabranjeno je “iz preventivnih razloga”, sudjelovanje na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

U službenom obrazloženju stoji da je sudjelovanje zabranjeno zbog “kršenja Općih pravila”, ali i posebnog poziva izlagačima da se “suzdrže od tekstova i istupa kojima mogu biti uvrijeđena vjerska, nacionalna, osobna i ostala prava građana”.

 
Stefan Karganović, direktor Povijesnog projekta Srebrenica kaže da je zabrana “vrhunski skandal”.

 

Objavljeno 15 izdanja

Povijesni projekt Srebrenica ove godine na Sajmu knjiga je trebalo da se predstavi s 15 novih izdanja, od kojih je, prema Stefanu Karganovića posebno značajno američko izdanje knjige “Dekonstrukcija jednog virtualnog genocida”, “Srebrenica – službena laž jedne epohe”, “Srebrenica – falsifikat povijesti “, pukovnika Vojske RS Ratka Škrbića i zbornik grupe intelektualaca” Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tijekom 20. stoljeća “.

 

– Simbolično, odluka o zabrani na ovogodišnjem sajmu koji se održava pod sloganom Prostori slobode, dobili smo 5.listopada, na godišnjicu demokratskih promjena u Srbiji. Ukoliko ta “sloboda i demokracija” znače zabranu svih što ne misle isto, onda trebamo ozbiljno da se zabrinemo za sudbinu Srbije – kaže Karganović i dodaje da se odmah obratio protestnim pismom veleposlanstvu Nizozemske, gdje je njegova organizacija registrirana, a zatim i Odboru Sajma knjiga tražeći objašnjenje.
– Do današnjeg dana nisam dobio ni slovo odgovora od čelnika Sajma, mada smo posljednjih pet godina među zapaženijim izlagačima, posebno zbog niza knjiga, publikacija i zbornika radova niza svjetskih intelektualaca koji predočavaju sasvim drugojače istinu o ratu u BiH, a posebno o događajima u Srebrenici u odnosu na “službenu verziju” po kojoj je tamo počinjen genocid, a Srbi su isključivi krivci za sve ratne zločine – objašnjava Karganović.
Međutim, organizatori ovogodišnjeg Sajma knjiga vrlo brzo su odgovorili na pitanja “Vijesti” objasnivši da je Povijesnom projektu Srebrenica zabranjeno sudjelovanje zbog “prošlogodišnje politizacije događaja”.
“Na njihovom štandu je, na Sajmu knjiga 2012. godine organizirano potpisivanje peticije protiv Nataše Kandić. Sajam knjiga mora biti manifestacija izdavača i organizator ne smije dopustiti politizaciju tog događaja”, stoji u pisanom odgovoru u kome se još kaže da je ova organizacija na vrijeme bila upozorena da Sajam knjiga mora ostati kulturna manifestacija, a ne politička arena.

 

Akcija: Pišite Ožegoviću

Povijesni projekt Srebrenica je kao reakcija na zabranu sudjelovanja na Sajmu knjiga pozvala sve izdavače, ali i građane Srbije da “zatrpaju” mejl predsjednika Odbora Sajma knjiga, Željka Ožegovića. 
“Iskustvo izdavača Povijesni projekt Srebrenica je poruka i upozorenje svima vama. Sljedeće godine na vas može doći red da vam se zabrani sudjelovanje na Sajmu knjiga i onemogući kontakt s vašim čitateljima i kolegama “, stoji u obrazloženju slanja mejlova Ožegoviću.

“Važno je naglasiti da Povijesnom projektu Srebrenica nije zabranjeno sudjelovanje zbog sadržaja izlagačkog materijala, o čemu svjedoči i njihovo prethodno četverogodišnje izlaganje, kako se to želi u javnosti predstaviti, već isključivo zbog pravila koje su regulirana navedenim aktom”, stoji u odgovoru “Vestima” .
Karganović potvrđuje da je na štandu Projekta zaista potpisivana peticija, ali tvrdi da to nije rađeno protiv direktorice FHP, već protiv njezine inicijative da Srbija bude član Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM).
– Njezina NVO je organizirala potpisivanje peticije da Srbija postane dio Rekom, a naša, kao odgovor, potpisivanje peticije protiv, smatrajući da su i jedna i druga akcija legitimne. Međutim, organizatori Sajma knjiga su nam poslije dva dana rekli da je potpisivanje te peticije u okviru ove manifestacije mimo propisa i mi smo je odmah obustavili. Bio sam uvjeren da je ta priča završena, ali izgleda da nije i da smo sada kažnjeni ili retroaktivno ili preventivno. Tko zna, moguće da su o tome odlučivali ljudi koji imaju natprirodne moći pa znaju da bismo i ove godine organizirali potpisivanje te peticije. Ali, šalu na stranu, mislim da je ovdje u pitanju nešto mnogo ozbiljnije što nadmašuje i ovu zabranu i Sajam knjiga, a tiče se namjere ili naloga Srbiji prihvatiti “službenu verziju” rata u BiH, a posebno događaja u Srebrenici – smatra Karganović. 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x