Published On: Uto, svi 9th, 2017

ŠJOR BAKIR, NEMOJTE SE LJUTITI ALI LAŽETE, IMA ČAK I OSUĐENIH ZA TA NEDJELA: Borci Armije nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile i rušili bogomolje

TRUSINA – Prošlo je 25 godina od proglašenja nezavisnosti BiH i početka brutalne agresije na našu zemlju. Dvadeset pet godina branimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu, gradimo novi život, gradimo budućnost i napredak u slobodi, ponosni na borbu koju smo vodili. U svim tim godinama, s ponosom se neminovno miješa i tuga, zbog onih koji više nisu sa nama, onih koji su platili najskuplju cijenu za slobodu, rekao je danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Travniku, na početku 19. tradicionalnih susreta tzv. Zlatnih ljiljana Federacije BiH. .

– Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, istinu o otporu, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkuliraju i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak – kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, naša borba počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života, suprotstaviti se brojčano i materijalno daleko nadmoćnijoj, organizacijski superiornoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo naopstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti.

– Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci Armije BiH pružili su žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. Armija R BiH je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Obranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama – rekao je Izetbegović.

Sjećanje nam, kaže, daje snagu da se odupremo svim pritiscima. Daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi.

– Mi nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Pamtit ćemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja Bosne i Hercegovine, ono herojstvo najboljih bosanskohercegovačkih sinova u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide inaše poginule borce. Predsjedništvo Republike BiH i narod organiziran u jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ostvarili su historijski cilj – obranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. U tome smo uspjeli uz ogromne žrtve, a naša viteška vojska nije uprljala obraz – rekao je.

Izetbegović naglašava da “naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje”. Taj moralni kapital mjera je naše duhovne snage, osnov je i temelj našeg zalaganja za pomirenje, za reintegraciju zemlje.

– U tome je suština našeg antifašizma – u spremnosti da prevaziđemo svaku podjelu, i pružimo ruku mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, spremnosti da bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradimo sretniju budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti. Spremni smo graditi, i u miru čuvati svoju državu, svoj identitet, čast i dostojanstvo. Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu. Nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom. Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, unutarnje integracije Bosne i Hercegovine, i integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju kojoj našom kulturom i historijom težimo i pripadamo. Odlučno i snažno gradit ćemo budućnost, boriti se protiv podjela, čuvati i razvijati tekovine naše borbe i uspomenu na žrtve koje smo u toj borbi podnijeli – istaknuo je.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja boraca, proslavljenih ratnika. Tako je to već stoljećima.

– Zapamtili su nas i respektirali i prijatelji i neprijatelji. Naši pretci su rasijali kosti diljem Evrope i Azije ratujući za različite države i imperije. Nikad više nećemo ratovati ni za koga osim za svoj narod i za svoju domovinu. I nikad više Bosnom i Hercegovinom neće vladati nitko osim Bosanaca i Hercegovaca, i niodakle osim iz Bosne i Hercegovine. U to ime, cijenjeni borci – Zlatni ljiljani, dragi prijatelji, građani Bosne i Hercegovine! Čestitam vam Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom! Neka je rahmet na sve plemenite bosanske šehide, i nek je vječno sjećanje na poginule borce našeg odbrambenog rata! Neka živi Bosna i Hercegovina – naša jedina domovina! – poručio je Izetbegović.