Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil u more, šalje avione prema Južnoj Koreji

Najnovije lansiranje dogodilo se nedugo nakon što je vojska objavila da je Južna Koreja digla svoje borbene zrakoplove

Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil u more sa svoje istočne obale, priopćila je južnokorejska vojska u petak.

U priopćenju južnokorejskog Združenog stožera (JCS) ne navodi se više detalja.

Najnovije lansiranje dogodilo se nedugo nakon što je vojska objavila da je Južna Koreja digla svoje borbene zrakoplove kad je skupina od desetak sjevernokorejskih vojnih zrakoplova letjela blizu granice koja dijeli dvije zemlje, u jeku pojačanih napetosti zbog sjevernokorejskih testiranja projektila.

Naknadno priopćenje sjevernokorejske novinske agencije KCNA citiralo je sjevernokorejsku vojsku koja je navela da je poduzela “snažne vojne protumjere”.

Južnokorejski JCS priopćio je da se incident sa zrakoplovima dogodio kasno u četvrtak i rano u petak po korejskom vremenu.

Sjevernokorejski zrakoplovi uočeni su oko 25 kilometara sjeverno od vojne linije razgraničenja i oko 12 kilometara sjeverno od sjeverne granične linije, de facto međukorejske granice u Žutom moru.

Navodi se da su letjelice viđene i u blizini istočnog dijela međukorejske granice.

JCS je objavio da su južnokorejske zračne snage “izvele hitni uzlet sa svojim nadmoćnim zračnim snagama, uključujući F-35A, i zadržale položaj dok su izvodile manevar proporcionalnog odgovora na let sjevernokorejskog vojnog zrakoplova.”