Published On: Pet, srp 16th, 2021

SJENE VELIKIH PONOVNO SU NAD BIH: SAD i Velika Britanija protiv kinesko-ruskog prijedloga o ukidanju Visokog predstavnika u BiH

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) su priopćili za Radio Slobodna Europa (RSE) kako se zatvaranje ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR) ‘ne temelji na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija’, komentirajući nacrt ruske i kineske rezolucije o ukidanju visokog predstavnika u Bosni I Hercegovini, u koji je Associated Press imao uvid.

Rusija i Kina predstavile su nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat, a ova pozicija u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH ističu da su Sjedinjene Države uvijek podržavale i nastavit će podržavati ‘ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma’.

“Radujemo se nastavku partnerstva s Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine”, ističe se u odgovoru za RSE.

Iz Veleposlanstva podsjećaju kako je Daytonski mirovni sporazum potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, neovisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantira ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu s vladavinom zakona.

Povodom nacrta rezolucije, iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH su za RSE naveli kako je njihov stav jasan, a temelji se na tome da ‘ured visokog predstavnika i dalje ima ključnu ulogu u održavanju dijelova Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma koji se odnose na civilna pitanja’.

“Ovlasti za imenovanje visokog predstavnika ima Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, koji je imenovao Christiana Schmidta 27. svibnja. Uvjeti 5+2 za zatvaranje Ureda visokog predstavnika su jasni i nažalost još nisu ispunjeni. Vlasti u Bosni i Hercegovini su ključne za postizanje neophodnog napretka, te ih ohrabrujemo da se usmjere na reforme potrebne njihovim građanima“, ističe se u odgovoru za RSE.

U kratkom nacrtu rezolucije Rusije i Kine, u koji je Associated Press imao uvid, navodi se da ovlasti date visokom predstavniku “više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane.”

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Njemačke „do 31. srpnja 2022. godine, kada se predviđa zatvaranje Ureda visokog predstavnika“ (OHR).

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) formalno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. svibnja. On bi trebao preuzeti funkciju 1. kolovoza nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji 12 godina.

Ovlasti visokog predstavnika su na meti kritika predstavnika Srba u BiH, koji su usko povezani s Rusijom, jer ne postoji mogućnost žalbe na njegove odluke, koje na snagu stupaju čim ih on donese.

Ured visokog predstavnika otpuštao je službenike, uključujući suce, državne službenike i članove parlamenata u vremenu od kada postoji.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti o BiH u maju, američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield naglasila je “ključnu ulogu” visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira … kako bi se ukinuo međunarodni nadzor”, rekla je.

Što je potrebno za ukidanje OHR-a?

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena su 5+2 uvjeta i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x