Published On: Sub, ožu 13th, 2021

Sitarski: Nelson je naglasio važnost izmjene Izbornog zakona, nadam se da je Fieldov propust slučajan

Mnogo je precizniji, dodaje ovaj politički analitičar, u razgovoru za N1 TV bio američki veleposlanik Nelson.

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field jučer je u intervjuu za Bljesak.info govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH spomenuo sve presude Europskoga suda za ljudska prava protiv BiH, kao i preporuke OSCE-a, ne spomenuvši jedino presudu koju je donio Ustavni sud BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Pitali smo političkog analitičara i člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milana Sitarskog je li, prema njegovom mišljenju, Field zaboravio ili namjerno izostavio ovu presudu iz razgovora o izbornom zakonodavstvu BiH.

Sitarski za Bild.ba kaže kako u izjavi britanskog veleposlanika ohrabruje to što je, poput njegovih kolega koji u BiH predstavljaju EU i SAD, nedvojbeno naglasio nužnost izmjena izbornog zakonodavstva BiH, kako bi se ono uskladilo s odlukama Europskog suda za ljudska prava.

-Simptomatično je to što je propustio spomenuti također relevantne odluke samog Ustavnog suda BiH, konkretno onu u predmetu Ljubić, koja se također odnosi na diskriminaciju, pa ostaje nadati se da je taj propust bio nenamjeran i da UK priznaje BiH kao potpuno neovisnu državu u kojoj se poštuje vladavina prava, počevši od odluka njezina Ustavnog suda – izjavio je Sitarski za Bild.ba.

Mnogo je precizniji, dodaje ovaj politički analitičar, u razgovoru za N1 TV bio američki veleposlanik Nelson.

-Nelson je nekoliko puta ponovio nužnost konsenzusa po ovom pitanju i izmjena, bilo Izbornog zakona bilo Ustava, po već postojećim procedurama predviđenim za ustavne i zakonske promjene – navodi sugovornik portala Bild.ba.

Podsjetimo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović Sporazum u Mostaru potpisali su u nazočnosti međunarodnih svjedoka i medijatora, američkog veleposlanika Erica Nelsona, specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, visokog predstavnika Valentina Inzka i veleposlanice OESS-a Kathleen Kavalec.

Bez obzira na potpisani sporazum, lider SDA već danima prijeti putem medija kako od izmjena Izbornog zakona nema ništa.

Bild.ba | I.C.