Published On: Pet, stu 12th, 2021

Sitarski: Izetbegović se boji posredovanja Zagreba, Beograda i Ankare iz straha da će ga druge bošnjačke stranke proglasiti izdajnikom

Skepsa lidera SDA Bakira Izetbegovića prema ideji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o pregovorima predstavnika naroda u BiH uz posredovanje čelnika Hrvatske, Srbije i Turske, proizlazi iz njegovog straha od reakcija koje bi vjerojatno došle iz drugih stranaka partija zbog navodne izdaje nacionalnih interesa i dezavuiranja institucija na razini BiH.

OGLAS

Kaže ovo za “Glas Srpske” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, navodeći da je ta skepsa bezrazložna, jer sve što bi se eventualno dogovorilo u spomenutom formatu moralo bi na kraju dobiti i zeleno svjetlo oba doma Parlamenta BiH.

– Možemo vidjeti da taj format već funkcionira u praksi, jer su prethodnih tjedana održani mnogobrojni susreti i razgovori u Zagrebu, Beogradu i Ankari, pa je i sam lider SDA rekao da postoji mogućnost da se sastane sa predsjednikom Srbije. I to je veoma važno kako bi se postigao bilo kakav konsenzus o ključnim temama, te nastavilo s pronalaženjem rješenja koja bi ovu zemlju konačno izvukla iz političke krize – kaže Sitarski.

Politički analitičar Srđa Trifković smatra da se Izetbegović ovome protivi zbog straha, jer je svjestan da u odnosima između Ankare i Washingtona ne cvjetaju ruže, a posebno nakon dolaska Bidenove administracije.

– Zbog svega toga on ne može računati na automatsku američko-tursku suglasnost u pogledu nekih proameričkih inicijativa vezanih za budućnost BiH. Čak je za očekivati da Erdogan ispolji i određeni stupanj otklona, a koji bi mogao ići nauštrb određenih bošnjačkih interesa – smatra Trifković, navodeći da Erdogan ne bi nužno bio onaj jezičac na vagi koji bi unaprijed zapakirao špil karata u korist Bošnjaka.

Kada je u pitanju uključivanje Srbije i Hrvatske u čitavu ovu političku zavrzlamu, Trifković kaže da je diskriminacija druga dva naroda u BiH stvorila određeno savezništvo Vučića i Milanovića, a koji sada samo pokušavaju naći najbolje i općeprihvaćeno rješenje koje će zaštititi dejtonski položaj Srba i Hrvata u BiH.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
22 dana prije

Rusi traže ponovo GAVRILA principa kao 1914…Svetosavskim teroristima i genocidasima svesrdno pomazu poraženi UZP TERORISTI UZP HRHFOSNE….PODMUKLO…BOSNA NIJE JUGOSLAVIJA..
BLENTAVI BOSNJE NIKAKO DA SE ODREKNU JUGOSLOVENSTVA…JUGOSLOVENSTVO JE STVORILO DVIJE VJESTSCKE NACIJE TZV SRBE I HRVATE U BOSNI…OVE SEPARATISTICKO TERORISTICKE EKSPOZITURE VELIKODRZAVLJA NATURAJU BOSNJACIMA TURKE…NISU BOSNJACI OVDJE TURSKI OKOT KAO NJIHOVI BIVSI KMETOVI I LOGISTICKA PODRSKA…ZIVJELA VELIKA BOSNA…

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Šaćir soros
22 dana prije

Slazem se 100%
Srbadija su bili kmetovi pa Bosanski katolici,imaju.osjecaj manje vrijednosti zato tolika mrznja prema nama