Published On: Sri, ruj 29th, 2021

SITARSKI: Iz Palmerovog istupa jasno je da se i SAD udaljavaju od podrške unitarističkim stavovima i narativima

Intervju specijalnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthew Palmera Glasu Amerike predstavlja, nakon nedavne izjave novog visokog predstavnika Christiana Schmidta na javnom skupu u Njemačkoj, dodatnu nedvojbenu potvrdu da se načelni stavovi najrelevantnijih inozemnih dužnosnika konačno udaljavaju od predugo postojeće eksplicitne ili barem implicitne podrške unitarističkim stavovima i narativima, smatra Milan Sitarski, stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

-Sad je na tim dužnosnicima da intenzivno rade prvenstveno s razočaranim unitarističkim elitama, kako bi se one efektivno uključile u dogovore o nužnim zakonskim, pa i ustavnim promjenama koje bi dovele do istovremene implementacije merituma svih odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, kaže Sitarski za Hrvatski Medijski Servis.

Sugovornik HMS naglašava kako taj zadatak može biti težak, jer unitarističke elite pri tom zaokretu moraju objasniti svojim mnogobrojnim pristašama kako su stavovi i narativi koje su zastupale četvrtinu stoljeća, najčešće uz podršku ključnih inozemnih dužnosnika, bile utemeljene isključivo na opasnoj i destruktivnoj iluziji da su važeći Ustav BiH i njegova temeljna načela–irelevantni.

Sitarski se slaže kako je iz Palmerovog intervjua Glasu Amerike jasno da bošnjački političari u Amerikancima neće imati saveznika za razvlašćivanje Domova naroda te da Palmer jako dobro razumije i pojam “legitimnog predstavljanja” naroda.

-Pored eksplicitnog spominjanja jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Palmer je bio potpuno jasan i oko nadležnosti Doma naroda kao teme koja naprosto nije na dnevnom redu, ističe sugovornik HMS-a.

Po njegovu mišljenju ohrabruje i činjenica da se na afirmativan način izjasnio i oko hrvatskih težnji vezanih za legitimno predstavljanje. Dodaje kako treba još vidjeti na koji način planira uskladiti takav stav sa svojom željom za ukidanje „etničkog prefiksa“ u nazivima tijela vlasti namijenjenih legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

-U tome mu može pomoći analiza merituma svih relevantnih odluka Europskog suda za ljudska prava u odnosu na „etničke prefikse“, na koje se meritum niti jedne od njih izravno ne odnosi. Meritumi svih tih odluka odnose se isključivo na postojeće prepreke kandidiranju i glasovanju svih građana BiH za određena tijela vlasti, neovisno o njihovoj nacionalnoj (ne)pripadnosti, napominje Sitarski.

On smatra kako treba pomoći Palmeru prezentiranjem modela koji omogućavaju provedbu tih odluka bez ugroze temeljnih načela Ustava BiH, u čijem su donošenju dominantnu ulogu imale same SAD.

Na upit vjeruje li da to što su Amerikanci odredili diplomatu koji će biti zadužen striktno za pitanje reforme izbornog zakona u BiH može rezultirati postizanjem dogovora o izbornoj reformi Sitarski kaže kako imenovanje Palmera na tu dužnost s tako fokusiranim djelokrugom rada može imati pozitivne rezultate ukoliko se on iskreno i s entuzijazmom udubi u sam meritum ključnih problema koji opterećuju izborno zakonodavstvo BiH, te svih relevantnih odluka Eeuropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

-Naravno, i ukoliko reafirmira privrženost SAD-a duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog ključnog dijela. Dosadašnje njegove izjave nagovještavaju da će upravo to biti pravac njegovog djelovanja, kaže Milan Sitarski, stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Neposredno pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu, specijalnmi američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer izjavio je da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Prema Palmerovim riječima, SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse s izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, ali da nema govora o reduciranju ovlasti domova naroda. Dodao je da je temelj za izbornu reformu princip “jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.” Istaknuo je i da vjeruje da je moguće zadovoljiti princip legitimnog političkog predstavljanja Hrvata sukladno Daytonskomm sporazumom, a opet u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Palmer je izjavio da se pod legitimnim predstavljanjem Hrvata podrazumjeva da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova.

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Komentar
Komentar
10 mjeseci prije

A gdje ste ovog Sitarskog našli? Pa komični ste i vi Hercegovci. Pun vam Mostar nekakvih tipova iz Srbije. Stvarno smiješno.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komentar
10 mjeseci prije

Problem su u mostaru samo isilovci!

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Problem su katolički Isilovci teroristi…porusili grad napravili hirosimu od Mostara sa svetosavskim teroristima udruzeno…i kao kulturolosku potrebu europeizma natakarili dvije ukrsteme betonske grede iznad grada sa kojeg su rusili…ej bre pa vi ste divljaci teroristi i svetosavci i katolicki

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Komentar
10 mjeseci prije

To su grofove dvorske lude

Bilal is back!
Bilal is back!
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
10 mjeseci prije

Hanka, bona, pa što te nejma?

Komentar
Komentar
10 mjeseci prije

Gdje vi Hercegovci nalazite ove špijune iz Srbije?

ŠOKAC
ŠOKAC
10 mjeseci prije

A za č ovaj Rvat priča srpski

Toni
Toni
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
10 mjeseci prije

Što ne bi pričao?

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Potu.rice, mirni!

Nije mi baš jasno na osnovu koje/kojih Palmerovih rečenica je Sitarski izvukao ovaj poučak ali – vjerojatno je do mene…

Toni
Toni
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Evo Plenki protestuje.

Toni
Toni
10 mjeseci prije

Daj bože da se udaljavaju od unitarizma.

One
One
10 mjeseci prije

pravo je jasno,hihihihihihihi
“Jednakost glasa svakog građanina i njihovo pravo da se kandiduju u centru su demokratije i ključna prilika koju će BiH iskoristiti ove godine”, rečeno je iz ambasade SAD-a.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  One
10 mjeseci prije

Srž problema je ljudski otpad Željko Komsic rekao je Schmit, hahahaha

One
One
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

citirat ću Čolu -“živiš u oblacima mala”…željko i alaj željko ti je od sad,pa na dalje i u buduće sudbina do sudnjega dana…iseli se,nemoj se mučit

Ero
Ero
Šta ti kažeš na ovo?  One
10 mjeseci prije

Pa vi ste već u njemačkoj i Sloveniji hahaha ha. Samo što više neka vas ide

One
One
10 mjeseci prije

laki je malo nervozan
“Američki diplomat je rekao kako treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu”, dodao je Milanović

Ero
Ero
Šta ti kažeš na ovo?  One
10 mjeseci prije

Američki diplomat ispipava tren. Čudno da ti je promaklo da je rekao da se ovlasti Doma naroda ne diraju. Ali to ste vi muslimani. Goebles je bio beba prema vama

Last edited 10 mjeseci prije by Ero
One
One
Šta ti kažeš na ovo?  Ero
10 mjeseci prije

pročitaj sa razumijevanjem,polahko ,riječ po riječ
“Podsjećamo, Palmer je jučer, između ostalog, kazao da se SAD zalažu za ograničene promjene Ustava koje bi značile brisanje etničkog prefiksa u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH.”

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  One
10 mjeseci prije

ture ima jos, nisi sve procitao

Toni
Toni
10 mjeseci prije

Ma jebo ti buljavog Palmera i njegovu priču.