Nedjelja, 14 travnja, 2024

Širokobriježanka u timu na vrhu Austrijskih federalnih željeznica

Must Read

Ostati ovdje ili negdje drugdje započeti (bolji) život, dvojba je pred kojom su mnogi u Bosni i Hercegovini, posebice mladi i obrazovani. Oni koji odlaze gotovo da ne moraju objašnjavati razloge – zaposlenje, bolja plaća, viši standard… Nažalost, većina njih čim stigne u ciljanu zemlju suoči se s problemima, piše Večernji list.

Nepoznavanje jezika, skupe stanarine, skupa hrana, razdvojenost od obitelji, samo su neki od razloga zbog kojih se mnogi odmah požele vratiti kući. No, ima i drukčijih primjera.

”Ovih dana sam sreo mladu ženu, iako je nepristojno pitati ženu za godine, nedavno je tek ušla u četvrto desetljeće. Trenutačno radi i živi u Beču, a sada je na odmoru u svom rodnom kraju”, navodi novinar Pero Zelenika u svom tekstu.

Mlada Širokobriježanka Božana Jurilj – ispravlja novinara njezin muž, naglašavajući kako je ona već nekoliko godina svoje prezime zamijenila i sada se zove Iljkić – također se 2011. godine uhvatila u koštac sa svjetskom ekonomijom, a danas je dio tima za korporativnu strategiju i poslovni razvoj u Austrijskim željeznicama (ÖBB-Holding AG).

Najveća točnost

Prema službenim podacima, ÖBB danas ima oko 40.000 zaposlenih u željezničkom i putničkom prometu, uz još oko 1700 pripravnika. Oko 460 milijuna putnika stiže godišnje sigurno na svoje odredište.

”ÖBB ima najveću točnost i najpreciznija je europska željeznica, tvrdi Božana, zašto joj ne vjerovati? Danas je mlada Širokobriježanka zadužena za razvijanje infrastrukture u Austriji, kao i za razvoj novih načina mobilnosti (integrirana mobilnost) u timu na vrhu korporacije, koja u mnogim zemljama ima svoje ispostave.

”A kako je počelo? Objavljen je ‘Talent projekt’ za mlade koji je raspisala ÖBB Grupa. Rekla sam sebi – tu ću raditi”, pojašnjava Božana. Usput, Božana je već ranije bila zaposlena i donijela je određeno iskustvo sa sobom, piše Večernji list.

”Prijavilo se 660 mladih talentiranih osoba. Nakon nekoliko kontakata, ostalo nas je 150. Uslijedili su dodatni pojedinačni razgovori, poslije kojih nas je ostalo 40. Kasnije smo došli u asessment centar (dijagnostička metoda po kojoj se ocjenjuje stručnost kandidata). Tu nas je dočekalo desetak stručnih osoba, koji su nas ‘izmjerili’ u svim segmentima. Rekli su da sam gotova i da ću u sljedećih 15 dana dobiti odgovor. No, ipak sam upitala – jesam li uspješno prošla. Tražila sam da mi to odmah kažu. Malo su se pogledali, vjerujem da mi nisu zamjerili. Naprotiv, rekli su da će me pokušati izvijestiti nešto ranije. Tu istu večer, javljeno mi je da sam prošla. Bila sam jedan od 15 kandidata koji su prošli testiranje”, rekla je Božana Iljkić o početku svoje karijere u ovoj renomiranoj austrijskoj korporaciji.

Rekla je kako je tijekom prve godine promijenila četiri pozicije, kako bi se upoznala sa svim aktivnostima svog novog poslodavca. Radila je u teretnom prometu, cestovnom prometu, infrastrukturi i Holdingu. Pričali su ona i novinar o mladima koji traže posao, o širokobriješkoj gimnaziji koju je i sama završila, o zagrebačkom Prometnom fakultetu na kojem je diplomirala, i o još mnogo toga. Pokušao je nešto doznati o aktivnostima na poslu, no, rekla je da je to poslovna tajna.

Medijska pozornost

”Rotirali su me po odjelima, kako bih se mogla upoznati sa svim aktivnostima, ali i odabrati u kojem se poslu najviše nalazim. Nakon što sam prošla vježbenički staž (ili staž pronalaženja sebe), odabrala sam raditi za kćerku Holdinga, Infrastrukturu. Sljedeće godine, bivši šef me poslao na ÖBB Akademiju ‘Senior Management Program’ što je bilo jako neobično jer se takvo školovanje u trajanju od godinu dana dobiva tek nakon duljeg staža. Program je koncipiran za buduće voditelje odjela. Svidjelo mi se šefovo praćenje i povjerenje u moj rad. Uslijedila je ponuda za prelazak u Holding i preuzimanje odgovornosti za projekte infrastrukture i razvoja korporativne strategije, te poslovnog razvoja za koncern”, kaže Božana za Večernjak.

O Božaninom uspjehu pisale su mnoge novine, doduše austrijske. Tako je i poznati austrijski tjednik Der Standard u lipnju ove godine objavio intervju s mladom Širokobriježankom. Od programa za talente do voditelja strateških projekata uz puno truda, volje, ali i znoja, Božana Iljkić je došla za kratko vrijeme.

Danas je u timu koji praktično upravlja ovom tvrtkom, a kako kaže, surađuje i s ostalim tvrtkama u željezničkom prometu, pa i u Hrvatskoj i BiH. Krasi je otvorenost i komunikativnost, ali i poznavanje jezika, a posebice upornost i autentičnost. Gdje će biti za nekoliko godina, samo nebo zna, navodi Večernji list./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ISPRAVAN PRILOG NA HBTV ALI BLAG: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Već smo pisali na ovu temu kojom se jučer bavila HBTV. Austrijski nacisti, 2001 godine preuzimaju upravo nad BH. Ameri...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -