Published On: Fri, Sep 27th, 2013

Sirijska oporba: Džihadisti nam ukrali revoluciju

Lider sirijske opozicije Ahmad Džarba optužio je strane borce da su “ukrali revoluciju” u Siriji gdje je sve više sukoba između pobunjenika i džihadista.

Džarba koji je govorio pred grupom Prijatelja Sirije na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku, rekao je da je režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada “stvorio lokalne terorističke organizacije” u oblastima iz kojih se povukla vojska.

Zbog više državljana koji su kao džihadisti poginuli na sirijskom ratištu, Bosna i Hercergovini planira donijeti zakon kojim bi se zabranilo, odnosno kažnjavalo, sudjelovanje u ratovima u stranim zemljama .
“Fenomen ekstremizma pojavio se s podrškom i planiranjem režima, koji je računao na transformaciju revolucije od oslobodilačke u građanski i vjerski rat”, rekao je Džarba.

Kako je priopćeno, sirijska vlast “stvorila je i naoružala brojne terorističke organizacije i ustupila im mjesto u regijama iz kojih se povukla”, kaže lider opozicije.

“Ostali su došli iz inozemstva kako bi nam ukrali revoluciju”, rekao je Džarba, misleći prvenstveno na džihadiste koji su došli iz arapskih i europskih zemalja da bi se borili protiv režima i uspostavili islamsku državu u Siriji.

Sirijska opozicija i Slobodna sirijska vojska, umjereni dio pobunjenika, također žele pad režima, ali i uspostavljanje demokratske i pluralističke države. Među džihadistima najmoćnije su skupine Islamska država u Iraku i Levant, povezana s Al Kaidom, koja je jučer zapalila dvije crkve na sjeveru zemlje.

“Grupe povezane s Al Kaidom koje danas vidimo, nemaju nikakve veze ni sa sirijskim narodom ni s revolucijom niti sa Slobodnom sirijskom vojskom”, ponovio je Džarba.

Prema njegovoj ocjeni, fenomen ekstremizma “narastao je zbog nezainteresiranosti međunarodne zajednice koja nije uradila svoj zadatak prema sirijskom narodu”.

Od početka pobune protiv režima u ožujku 2011, sirijska oporba je stalno tražila oružje od međunarodne zajednice, ali su ti apeli naišli na suzdržanost više zapadnih zemalja zbog straha da oružje ne padne u ruke ekstremističkih skupina. U međuvremenu, glavne pobunjeničke grupe odlučile su da na terenu prekinu odnose s predstavnicima političke oporbe.