Nedjelja, 14 travnja, 2024

SIPA negira odgovornost za posljedice prosvjeda u BiH

Must Read

SARAJEVO – Sipa odbacuje sve političke ocjene i procjene policijskih službenika zbog njenog neangažiranja u vrijeme protestnih okupljanja u Federaciji BiH 7. veljače i napada na Predsjedništvo BiH, jer one u konkretnom slučaju nemaju uporište u zakonu.

Iz Sipe je priopćeno da je krajnji cilj neosnovanih napada na Agenciju pokušaj da se odgovornost i neuspjeh u zaštiti imovine, te propusti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Federalne uprave policije prenesu na druge agencije, konkretno na menadžment Sipe, i da se na ovaj način skrene pažnja sa postupka koji se vodi protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

“Podsjećamo građane BiH i cijelu javnost koja je proteklih dana bila meta različitih dezinformacija, da je nadležnost Sipe i njena osnovna misija učinkovito suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, teškog financijskog kriminala i terorizma, otkrivanje i istraživanje kaznenih djela ratnih zločina, te zaštita svjedoka”, ističe se u priopćenju. 

Dalje se podsjeća da Sipa djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći, niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruge, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH.

Prema važećoj zakonskoj regulativi, navodi Sipa, osiguranje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj je nadležnosti entitetskih i kantonalnih MUP-ova, odnosno Policije Brčko distrikta, au ovom slučaju MUP-a Kantona Sarajevo i FUP-a.

Kada je riječ o nedavnim prosvjedima građana na širem području BiH, kao i osiguravanju zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Predsjedništva, predsjednik FBiH i dva potpredsjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH / članovi Predsjedništva /, odnosno FUP- a / predsjednik i potpredsjednici FBiH /, koji su dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada iu kretanju.

“Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je FUP dan prije prosvjeda, 6. veljače, formirao krizni stožer, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni Federalni MUP i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme prosvjeda, te počinjenje materijalne štete “, ističe se u priopćenju.

Dalje se naglašava da, u skladu s propisanim nadležnostima, i zgradu sjedišta Sipe u Istočnom Sarajevu, kao i regionalne urede u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci, osiguravaju pripadnici Direkcije, jer je to isključivo u nadležnosti ove institucije.

“Odmah nakon saznanja za protestna okupljanja građana u FBiH i za materijalne posljedice, a na temelju informacija koje je Sipa zaprimila, direktor Agencije izdao je naredbu o angažiranju svih obavještajnih kapaciteta, s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i njihovog blagovremenog dostavljanja nadležnim policijskim organima u BiH” , navodi se u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -