SIPA formirala predmet ‘Bakir Izetbegović i drugi’: ‘Bošnjačko’ podizanje tužbe protiv Srbije u ime BiH i neprovođenje presude po apelaciji Božo Ljubić

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, objavio je Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako je predmet zaveden pod nazivom “Bakir Izetbegović i drugi”. SIPA ovu dokumentaciju traži u okviru provjera koje provodi po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

”Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Naredbom Tužiteljstva BiH poduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine.

Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke tko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije”, navodi se u zahtjevu SIPA-e Predsjedništvu BiH.

Nije donesena naredba o provođenju istrage, kako se vidi u dokumentu, nego SIPA “prikuplja informacije”.

Naime, Međunarodni sud pravde u Haagu je prije nekoliko godina odbacio i zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Tada je u fokus došao legitimitet agenta podnosioca Sakiba Softića, a kasnije je i Bakir Izetbegović govorio o tome zašto revizija nije uspjela.

Avaz navodi i kako je stigla i još jedna informacija sličnog karaktera. Naime, Tužiteljstvo BiH je izdalo naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), da provede predistražne radnje protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog, kako se u dokumentu navodi, “neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju Božo Ljubić”.

abcportal.info