SIPA dobila opremu za otkrivanje cyber kriminala

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uručilo vrijednu donaciju kojom će biti lakše voditi cyber istrage s bilo kojeg mjesta u BiH.

– Danas je regionalni službenik za sigurnost Veleposlanstva SAD-a Nicholas Pietrowicz uručio 186.000 dolara kompjuterskog softvera i opreme Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

Ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum primio je donaciju u sjedištu SIPA-e. Ova donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država poboljšat će kapacitete SIPA-ine jedinice za digitalnu forenziku i Jedinice za borbu protiv terorizma za brzo izdvajanje i analizu podataka s elektronskih uređaja, mobilnih uređaja i računara bilo gdje u BiH.

Ova oprema se sastoji od forenzičkog softvera, računarskih radnih stanica, terenskih laptop računala, automatiziranih uređaja za zapljenu podataka i snimanja, alata za prikupljanje dokaza i drugih instrumenata. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz svoj program pomoći u borbi protiv terorizma, osigurava obuku za službenike SIPA-e o najboljim praksama u digitalnim forenzičkim pregledima i specijaliziranim cyber istragama.