Published On: Ned, svi 8th, 2022

Sinn Fein prvi put s najvećim brojem mjesta u parlamentu Sjeverne Irske

Irska nacionalistička stranka Sinn Fein, koja se za ujedinjenje s Irskom, pozdravila je danas “novu eru” za Sjevernu Irsku pošto je prvi put osvojila najviše mjesta u parlamentu.


Sinn Fein dobila je na lokalnim izborima održanim u četvrtak 27 od 90 mjesta u parlamentu, dok je Demokratska unionistička stranka, koja je dva desetljeća dominirala u zakonodavnom tijelu Sjeverne Irske, osvojila 24 mjesta, prenosi Beta.

Pobjeda znači da Sinn Fein ima pravo birati prvog ministra u Belfastu, prvi put otkako je Sjeverna Irska osnovana kao država s većinskim protestantskim stanovništvom 1921. godine.

Centristička stranka Savez, koja ne slovi ni kao nacionalistička ni kao unionistička, doživjela je ogroman porast podrške i postat će drugi veliki pobjednik na izborima sa 17 zastupnička mjesta.

Iako bi pobjeda Sinn Fein označila povijesnu promjenu koja pokazuje sve manju podršku unionističkim partijama, još uvijek nije izvjesno što će se dalje događati zbog komplicirane procedure podjele vlasti u Sjevernoj Irskoj i tekućih sukoba oko aranžmana nakon Brexita.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Mi hercegovački muslimani smo čuli samo za alkaidu kakva je ovo šin fen

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Ta niste nikad nigdje otišli bagro muslimanska zaostala

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Bio sam u bihaću i brčkom i jednom u širokom i nikad više