Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Sin vojvođanskog židova izraelski ministar vanjskih poslova?

Must Read

Benjamin Netanjahu je ponudio Jairu Lapidu ministarstvo vanjskih poslova ili financija kako bi ga pridobio u svoju koaliciju. Sin Tomislava Lampela, rođenog u Novom Sadu, glavno je iznenađenje najnovijih izbora.

„Oni bi glasovali za njega, sasvim sigurno“, pisao je Süddeutsche Zeitung uoči izbora o stavu izraelskog stanovništva prema Jairu Lapidu. Te njemačke novine bile su u pravu. Na parlamentarnim izborima 22. siječnja sekularno-liberalna stranka „Ima budućnosti“ (Ješ Atid) Jaira Lapida osvojila je 19 od 120 zastupničkih mjesta i tako postala druga najjača snaga u Knesetu. To je politička senzacija. Koalicija oko Likuda premijera Netanjahua izgubila je 11 mjesta i sada ima 31 mandat. Time taj savez, sastavljen isključivo od stranaka nacionalno-religioznog desnog tabora, više nema većinu. Netanjahu će morati proširiti koaliciju.

Jair Lapid je pravi multi-talenat. Mnogima je poznat s izraelske televizije. Na televiziji „Channel 2“ vodio je najgledaniji informativni magazin u zemlji. Pored toga bio je i kolumnist najtiražnijeg izraelskog lista „Jediot Ahronot“. Ne samo da taj 49-godišnjak izgleda kao filmska zvijezda, već je radio i kao glumac, i autor kazališnih i TV-serija. Čak je pisao i knjige za djecu.
Kakvi roditelji, takav sin
Njegova majka, Shulamit Lapid, poznata je književnica. Objavila je već nekoliko romana i knjiga za djecu. Njemačkoj publici poznata je i kao autorica krimi-romana. Njegov otac Josef „Tomi“ Lapid umro je 2008. Rođen je, inače, u Novom Sadu 1931. pod imenom Tomislav Lampel odakle su ga nacisti deportirali u geto u Budimpešti. Preživio je holokaust i 1948. odlazi u Izrael gdje je bio poznati novinar. Devedesetih godina prešao je u politiku i stigao do mjesta ministra pravosuđa i zamjenika premijera. Bio je liberalan i anti-religiozan, a ta pozicija definira i politički kredo njegovog sina.
Nositelj nade
Jair Lapid je već nekoliko godina razmišljao da napusti novinarstvo i prijeđe u politiku. U siječnju 2012. dao je otkaz i postao šef stranke „Ješ Atid“. Mark Berthold, šef Zaklade Heinricha Bölla u Tel Avivu, smatra da se iznenađujući uspjeh na izborima može pripisati prije svega Lapidovoj ulozi „nositelja nade“. „Često je vodio izbornu kampanju na ulicama i koncentrirao se na mirnije teme. Nije se puno miješao u sporne rasprave, poput izraelsko-palestinskog konflikta. Na kraju je profitirao od toga što je 20 posto stanovništva neposredno prije izbora bilo neodlučno“, kaže Berthold za Deutsche Welle.

Socijalna pravda u prvom planu
Lapid se ne bavi gorućim temama, ističe Mark Berthold. On zahtijeva ukidanje oslobađanja od vojne obveze za ortodoksne židove i financijskih privilegija ultra-ortodoksnim židovima. Njegova tema je bila socijalna pravda. I dok je premijer Netanjahu u prvi plan isticao prijetnju od strane Irana i predstavljao Likud kao „jamca sigurnosti“, Jair Lapid je govorio o teretu državne prezaduženosti i slabostima obrazovnog sustava.
Spreman na kompromis
„Lapidov stil može se okarakterizirati kao pragmatičan i manje rizičan“, kaže Berthold. Ipak, taj novajlija na političkoj sceni uvjeren je u svoje stavove, pa čak i u raspravi oko sukoba s Palestincima. „On hoće rješenje s dvije države. Ali to je moguće ako Jeruzalem u potpunosti ostane u rukama Izraela.“
Lapid sebe vidi kao glasnogovornika izraelske srednje klase. Tijekom izborne kampanje istakao je, kao i u intervjuu za Deutsche Welle, da zahtijeva ravnomjernu raspodjelu tereta za sve. Istovremeno je pokazao spremnost na kompromis. I prije izbora nije isključio koaliciju s konzervativnim premijerom Netanjahuom. „Za Izrael je loše ako zemlja dobije vladu sastavljenu od desnice i ultra-ortodoksnih“, rekao je Lapid i naglasio: „Potrebna nam je koalicija koja obuhvaća sve snage.“

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -