Published On: Wed, Dec 18th, 2013

Šimunić se ne predaje! Sprema se žestoka bitka s FIFA-om

ZAGREB – Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić , kojeg je FIFA kaznila zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice s Islandom , angažirao je odvjetnika iz Njemačke u namjeri da ukine kaznu .
U pravnu borbu kreće s Davorom Prtenjača , njemačkim odvjetnikom hrvatskog porijekla , koji najavljuje da u žalbenom postupku od FIFE neće tražiti smanjenje , nego ukidanje kazne .
Hrvatski mediji pišu da je Šimunić angažirao odvjetnika kako bi žalbom ukinuo suspenziju neigranja 10 utakmica i zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu . Šimuniću je kaznom određeno da , čak , ne smije prići stadionima na mundijalu u Brazilu .
NJemački list ” Di velt ” je povodom Šimunićevog ustaškog ispada napisao veliki članak o ustaškom pokretu i posljedicama koje se i danas osjećaju u hrvatskom društvu . Između ostalog , Nijemci se pitaju što to danas ustaški pokret predstavlja Hrvatima , koliko je važan i da li je uopće sastavni dio razmišljanja brojnih hrvatskih nogometaša , naročito onih rođenih u emigraciji .
Autor teksta ističe da se gesta Šimunića nakon utakmice protiv Islanda ne smije pravdati , te da se može vrlo jednostavno usporediti s onim u kojem neki njemački nogometaš pred krcatim tribinama salutira Hitleru .
Ono što posebno zabrinjava , ističu Nijemci , jeste činjenica da Šimunić u ovom istupu nije bio sam , već je svaki njegov usklik ” za dom ” , desetak tisuća navijača propratilo gromoglasnim urlikom ” spremni ” .
Također se spominje da se ovakvo salutiranje i prije događalo na tribinama hrvatskih stadiona , ali nikada u njima nije sudjelovao nogometaš , a kamoli praktično zaštitno lice reprezentacije , koji je na taj način uvelike potaknuo ovakav način razmišljanja .
” Da to nije trend ili nekakav inat pokazuju i reakcije u Hrvatskoj .

Podrška hrvatskom reprezentativcu dolazi sa svih strana države , a solidarnost je upravo nevjerovatna ” , navodi se u tekstu .
Autor njemačkog lista zaključuje da je zapadnjačkom društvu jednostavno neshvatljivo kako društva istočne Europe ne uspijevaju učiti iz pogrešaka u prošlosti .
Nakon odluke FIFE da kazni reprezentativca Hrvatske Šimunića zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice s Islandom , svjetski mediji su prenijeli fotografije koristeći izraze poput – fašizam i pronacizam , ali je HNS stao u obranu ovog igrača .