Published On: Mon, Dec 2nd, 2013

SHOW MUST GO ON: Novi sastanak bh lidera o presudi ‘Sejdić-Finci’

SARAJEVO – Sastanak lidera političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Europske komisije u vezi implementacije presude u predmetu „Sejdić-Finci” bit će održan sutra u Pragu.

– Savez za bolju budućnost BiH bi bio vrlo sretan kada bismo sutra napravili spektakularno iznenađenje za naše građane i postigli dogovor, ali ja i dalje ostajem umjereni optimista. Trudit ćemo se da nađemo kompromis između dva potpuno suprotna stava, kazao je predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao da je ta stranka u kontinuitetu u ovim razgovorima bila aktivna i inicijativna, „predlagala i pozivala na dogovor i kompromis u interesu BiH i svih njenih građana i naroda, u interesu njene budućnosti i europskog puta”.

– Mislimo da taj europski put nema alternative i da je vrijeme da smognemo odgovornosti da i otkonimo diskriminaciju, a i izjednačimo poziciju konstitutivnih naroda. U tom kontekstu imamo veliku šansu. Koliko god to ponekad izgledalo daleko i teško, mislim da treba vjerovati – kazao je Raguž.

Dodao je da treba raditi dalje i „svaki susret i razgovor iskoristiti da odemo korak naprijed”.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da SDP u Prag ide kao dio rješenja, a ne dio problema.

– Voljeli bi da na sve dogovore stavimo točku u Pragu i konačno dođemo do rješenja – kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, stav SDP-a BiH je od ranije poznat, a to je da sve ono što vodi Bosnu i Hercegovinu u EU, a pri tome ne znači dezintegrativne procese unutar BiH, za SDP je prihvatljivo kao osnova pa čak i kao rješenje.

– Ono što je najvažnije jeste da smo iza sebe stavili sva moguća rješenja koja podrazumijevaju crtanje karata i nadamo se da su to i svi ostali shvatili i da smo trenutno bliže rješenju nego što smo ikad bili, pa da je moguće čak da se ono postigne i u Pragu – kazao je Magazinvić.

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miroslav Mikeš ponovio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci stav RS-a o provođenju odluke „Sejdić-Finci”, te dodao da se može razgovarati samo o onome što stoji u toj odluci.

Partneri u FBiH se, kaže, moraju dogovoriti, te do kraja travnja napraviti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi mogli biti raspisani parlamentrani izbori koji bi bili legalni.