Published On: Čet, ruj 20th, 2018

ŠEPIĆ PROGLEDAO? Diplomatsko-konzularna mreža odavno postala destinacija uhljebljenih podobnih osoba

Nepostojanje adekvatnog zakona o vanjskim poslovima, nesposobni kadrovi, nepostojanje obrazovnog i uređenog pratećeg sistema koji bi osigurao da Bosnu i Hercegovinu u svijetu predstavljaju sposobni, domoljubni, ugledni i časni ljudi, postojeće su prepreke za koje, kako tvrdi, Nezavisni blok i on kao kandidat za člana Predsjedništva BiH imaju rješenje.

“Iz iskustva kao predsjedavajući Delegacije BiH pri Vijeću Evrope, imao sam prilike upoznati i raditi sa dosta naših ambasadora i diplomatskog osoblja. Ima tu dobrih, profesionalnih ljudi, ali, nažalost, veliki broj njih je nesposoban i postavljen po privatnoj osnovi, po porodičnoj i stranačkoj liniji. Ozbiljne zemlje tako ne rade i brinu o svojoj diplomatsko-konzularnoj mreži. Kao član Predsjedništva BiH, najprije želim vratiti ugled našoj zemlji i izboriti se protiv priče o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji. Želim vratiti i Bošnjacima poziciju aktivnog aktera regionalnih i evropskih poslova. Kao predsjedavajući Subkomiteta za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Vijeće Evrope, znam koliko je važno imati državotvorni stav i lobirati za našu zemlju”, navodi Šepić.

Najavljuje da će predložiti adekvatan zakon o vanjskim poslovima i konačno uspostaviti diplomatsku akademiju, što traži u Parlamentu još od 2014., te razvijati ekonomsku diplomatiju koja mora biti servis bh. privredi.

“Sarajevo i BiH trebaju biti most gdje će se graditi dobri odnosi, a ne mjesto preko kojeg će se prelamati regionalni i strani interesi”, izjavio je Šepić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare