Utorak, 16 travnja, 2024

Šefovi tjeraju radnike da im besplatno čiste dvorište!

Must Read

Poslodavci svoje radnike često angažiraju da potpuno besplatno obavljaju njihove privatne poslove poput čišćenja stanova, uređenja dvorišta, te pranja bazena, ali su zabilježene i uvrede koje zaposleni trpe od svojih pretpostavljenih kao što su “Vi mi se gadite”, “Svi ste vi sitna boranija za mene”, te “Ja hranim vašu djecu”.
Radnicima se zabranjuje čak i korištenje bolovanja, tako da su prisiljeni raditi i u slučajevima težih oboljenja: važno je samo da mogu doći do posla.
Sve to je “Nezavisnim” potvrdila Velka Odžaković, generalni tajnik Saveza sindikata RS, koja kaže da se u sklopu njihovog prošlogodišnjeg istraživanja 32 posto  radnika izjasnilo da trpi mobing, a po podacima iz ove godine, takvi slučajevi su povećani za dodatnih 10 posto.
Ni to, međutim, nije vrh ledenog brijega, pokazuju iskustva sindikalaca.
“Taj postotak je znatno veći, ali radnici se još ne usuđuju da govore o tome, a mnogi od njih i ne prepoznaju tu vrstu povrede njihovog prava. Radnici o tome nerado pričaju i izbjegavaju da njihov problem dopre do lica javnosti ili da za tu vrstu problema traže sudsku zaštitu. Izbjegavaju sudske sporove jer strah od gubitka posla je neprekidno prisutan, tako da se trpi sve samo da se zaradi korica kruha”, navodi Odžakovićeva.
Ona pritom dodaje da sve to vjerovatno ohrabruje poslodavce da i dalje neometano vrše mobing i druge vrste pritisaka na radnike. Rezultat svega je, ističe ona, da gotovo i nema djelatnosti u kojoj radnici nisu izloženi mobingu.
“Radnici su izloženi svim vrstama pritisaka, koji idu od verbalnih napada, nezasluženog kažnjavanja, pa i fizičkog napada i prijetnji kako njima, tako i njihovim obiteljima. U ovom periodu najčešći oblik pritiska na radnike ogleda se u onemogućavanju korišćenja godišnjeg odmora, svakodnevni prekovremeni rad i po 12 sati dnevno, a da o tome nisu unaprijed obaviješteni, niti plaćeni. Treba navesti i obraćanje radnicima uz viku i prijetnju, te vrijeđanje”, ističe Odžakovićeva.
Ovakve tvrdnje naljutile su poslodavce, koji sindikalcima ponovo poručuju da im je “cilj samo da izazivaju probleme tamo gdje ne postoje”.
“Oni se stalno pozivaju na neka svoja istraživanja. Neka nam dostave takve podatke da bismo se mogli izjasniti. Treba pričati uvijek, ne uopćeno, već od slova do slova tko su ti poslodavci”, kazali su nam iz Unije udruženja poslodavaca RS.
Međutim, da zaista ima neodgovornih poslodavaca svjedoče i podaci koji su nam ustupljeni iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.
“Republička inspekcija rada je za šest mjeseci ove godine izvršila 3.196 kontrola, gdje je u 971 slučaju ili 30 posto kontrola utvrdila nepravilnosti. Poslodavcima je izrečeno 780 upravnih mjera kojima je naloženo poduzimanje određenih radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti”, navela je Dušanka Makivić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.
Radnicima u RS prijetnja otkazom neprekidno visi nad glavom, a mobingu su posebno izloženi sindikalni aktivisti jer oni svojim radom u velikoj mjeri sprečavaju poslodavce da teroriziraju radnike, navela je Velka Odžaković, generalni tajnik Saveza sindikata RS.
“Mi u Savezu sindikata svakodnevno štitimo radnike od bahatog i nasilnog ponašanja poslodavaca, ali oni moraju imati hrabrosti da svoj problem iznesu i da zajedno s nama i svojim radnim kolegama solidarno budu na istom zadatku, da dozvole da se o tome priča i sudski procesuira, bez obzira na sve poteškoće do kojih dolaze na putu do pravde”, kaže Odžakovićeva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -