Published On: Sub, tra 3rd, 2021

Sedam osoba cjepljeno Astrazenecom umrlo od ugrušaka u krvi

Anticovid cjepivo Oxford-AstraZeneca u Velikoj Britaniji je primilo 18,1 milijun ljudi, a pojava ugrušaka u krvi registrirana je kod 30 cjepljenih osoba.

Britanska agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) priopćila je kako je sedam od tih 30 osoba preminulo.

U priopćenju se navodi kako do sada nema nikakvih dokaza da je pojava ugrušaka u krvi povezana sa cjepivom Oxford-AstraZeneca i da su koristi tog cjepiva u borbi protiv pandemije COVID-19 višestruko veće od rizika.

Britanski stručnjaci i dalje istražuju eventualnu povezanost između cjepljenja i zgrušavanja krvi, kao i navedenih smrtnih slučajeva.

U Velikoj Britaniji je od 9. do 21. ožujka prvu dozu cjepiva Oxford-AstraZeneca primilo 15,8 milijuna ljudi, a drugu dozu primilo je još 2,2 milijuna osoba.

Nekoliko europskih zemalja su ograničile ili obustavile upotrebu cjepiva Oxford-AstraZeneca zbog zabrinutosti da bi mogla izazvati pojavu ugrušaka u krvi. Do sada nema službenih dokaza da to cjepivo uzrokuje takvu pojavu u krvi./AA/HMS/


uskrs ephzhb