Published On: Sun, May 5th, 2013

SDU Mostar osuđuje uklanjanje spomenika antifašistima u Širokom Brijegu

Povodom čina uklanjanja spomenika antifašistima u Širokom Brijegu, koji se dogodio u subotu na 33. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, iz inicijativnog odbora za osnivanje Gradske organizacije Socijaldemokratske unije BiH Mostar osuđuju ovaj događaj.
– Kreatori i počinitelji ovog i sličnih djela u svojoj kratkovidnosti i slijepom ekstremizmu, nisu svjesni posljedica i štete koju nanose prvenstveno narodu iz koga potiču, a onda i svim drugim narodima s kojima žive u istoj državi. Oni svojim djelovanjem stigmatiziraju jedan narod predstavljajući ga kao pobornika fašističke ideologije – stoji u priopćenju.
Bosna i Hercegovina, navodi se, kao i svi njeni dijelovi se mogu ponositi svojim doprinosom i žrtvama koje su date u borbi protiv najvećeg zla 20. stoljeća, zla fašizma.
– Antifašizam je utkan u tkivo nove, poslijeratne Europe, kao jedna od temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Odricati se ovog najsvjetlijeg dijela svoje povijesti, a zapadnohercegovački kraj je dao i značajan broj boraca-antifašista mogu samo nastrane, moralno izopačene osobe. Ne smije se dozvoliti veličanja fašizma i ustaške ideologije imenovanjem mostarskih ulica imenima zapovjednika Crne legije i ministara u ustaškoj vladi. To nije sramota samo onih koji su donijeli odluku o takvom imenovanju ulica, to je sramota svakog čestitog Hrvata, Bošnjaka, Srbina i konačno svih Mostaraca. U svojoj borbi protiv ostataka i recidiva fašizma ćemo biti neumorni i uporni, pozivajući građane da javno dignu protest protiv svih oblika nepravde i nezakonitosti – priopćeno je iz SDU Mostar.

U sklopu radova na izgradnji gradske kanalizacije kroz središte Širokog Brijega od hotela „Park” do zgrade Županije Zapadnohercegovačke i planirane detaljne rekonstrukcije ulica, nogostupa, rasvjete i ostalih javnih površina javni prostor (površina) kod Kuljića kuće u središtu grada, a prema Zaključku Općinskog vijeća Općine Široki Brijeg, mjesto gdje se nalazi spomenik ‘Ruža’ također je obuhvaćeno detaljnim planom rekonstrukcije i bit će u skladu s tim obnovljeno i prikladno uređeno, priopćeno je iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg.
To se u prvom redu odnosilo na privremeno premještanje nadzemnoga kamenog dijela kompleksa s ciljem otvaranja pristupa grobištu iz II. svjetskog rata koje se tu nalazi, te čišćenja i pripreme za potpuno saniranje prostora, a potom i na prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz navedenog grobišta, koje je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg označilo kao grobište broj 59 ‘Ruža’ u središtu Širokog Brijega, na za to primjereno mjesto – u zajedničku grobnicu na groblju ‘Mekovac’.
Prvi dio navedenih radova, odnosno otvaranje pristupa grobištu, zatim čišćenje i uređivanje prostora, te saniranje nadzemnog dijela kompleksa, obavila je kameno-klesarska tvrtka ‘AG Kamen, d.o.o.’, a drugi dio tih poslova, odnosno ekshumaciju i prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz II. svjetskog rata, na sebe je preuzelo i obavilo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg.
Pri otvaranju pristupa posmrtnim ostacima žrtava pokazalo se da neće biti moguće sačuvati integritet ‘Ruže’, tako da je ista morala biti uklonjena u dijelovima. Radovi stručnih osoba na ekshumaciji započeli su nakon što je policija osigurala cijeli prostor. Tijekom tih radova iz grobišta je ekshumirano 95 tijela, koja su po završetku ekshumacije prebačena u širokobriješku mrtvačnicu, gdje će biti očišćena i stručno obrađena, a nakon uzetih uzoraka za moguću DNK analizu, bit će organiziran pokop u zajedničku općinsku grobnicu u groblju ‘Mekovac’.
Ustaljena je to praksa u radu Povjerenstva da se sve ekshumirane kosti prenosi najprije na obradu u širokobriješku mrtvačnicu, a nakon uzimanja uzoraka u zajedničku općinsku grobnicu na groblju ‘Mekovac’, koja je namijenjena ekshumiranim i neidentificiranim žrtvama II. svjetskog rata i poraća, pa je tako bilo i ovaj put, priopćeno je iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg.