Published On: Thu, Aug 1st, 2013

SDP osuđuje pisanje Dnevnog avaza

SARAJEVO – Županijski odbor SDP-a BiH Sarajevo izražava prosvjed zbog netočnih i zlonamjernih navoda o bivšim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo koji su objavljeni danas u “Dnevnom avazu”.

– Blaćenje i negativno etiketiranje ljudi i namjerno prešućivanje ili izvrtanje činjeničnog stanja, u bh. praksi je postao uobičajen i sveprisutan način političkog razračunavanja, u kojem nitko neće niti želi objektivizirati stanje i spoznati sve aspekte nekog pitanja prije njegovog iznošenja u javnost – rečeno je u priopćenju SDP-a.

Navode da oprobani manir žutog tiska bombastičnost naslova, jednostranost i šturost u obradi teme, prejudiciranje problema i onemogućavanje druge strane da iskaže svoje mišljenje, pri čemu se svjesno i namjerno žrtvuje istina u svrhu dnevno-političkih interesa, “Dnevni avaz” je, ovog puta, primijenio u slučaju bivših SDP-ovih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Bivši ministri Dubravko Lovrenović (kultura i sport), Zlatko Vuković (zdravstvo), Rusmir Sendić (gospodarstvo) i Fahrudin Oručević (obrazovanje, znanost i mladi) su prozvani da primaju enormne mjesečne iznose, navodno zlorabeći propise i praksu “bijelog kruha”.

Kako u SDP-u navode, apsolutna je laž da njihova primanja iznose 5.000 KM, jer se vrlo dobro zna kolika je plaća županijskih ministara i u bivšoj i u aktualnoj vladi.

Isto tako, navode i kako je laž da samovoljno i bez pravnog uporišta koriste određena prava razvlaštenih dužnosnika, jer je upravo Povjerenstvo za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS, koja ih sada proziva i anatemizira u javnosti, bila ta koja je utvrđivala i određivala njihov pravni status po prestanku ministarskog mandata, te je prosta logika da se ovdje radi samo o onoj narodnoj “kadija te tuži, kadija te sudi”.

– Zašto, prije prozivke, nitko nije upitao prozvane, a ni njihove matične kuće, zbog čega nisu vraćeni na svoja ranija radna mjesta ili zašto se nije do kraja raščistio problem i decidno utvrdilo je li došlo do povrede zakona i propisa i zloupotrebe proračunskih sredstava – postavljaju pitanje u SDP-u.

Smatraju da se to radi samo zato što je prikrivanje istine od javnosti i proizvođenje vještačkih afera oko kadrova iz SDP-a, jedini način da SDA i njeni interesni partneri održavaju svoju jadnu vladavinu u ovoj osiromašenoj i sluđenoj sredini, koja se zove Kanton Sarajevo.