Published On: Sub, kol 10th, 2019

SDP BiH počeo koristiti pojam legitimnosti

Čelnici SDP-a BiH u Mostaru i HNŽ-u jučerašnjom su konferencijom za medije pokušali dokazati kako ta stranka, nakon velikog raskola, još uvijek postoji na ovome prostoru.

Po starom, isprobanom receptu, napad je najbolja obrana, pa su Zoran Perić i Aner Žuljević umjesto informacija o tome što se događa u stranci koju predstavljaju pričali o kaos u administraciji Mostara, zastoju rada zakonodavne vlasti u HNŽ i sličnim pitanjima.

Ipak, ono što najviše čudi jest činjenica kako su predstavnici SDP-a počeli koristiti pojam legitimnosti. Već godinama čelnici ove stranke se izruguju hrvatskim predstavnicima zbog korištenja ovoga termina, a sada su ga i oni počeli koristiti. Točnije, Žuljević je izjavio kako aktualna vlast u HNŽ nema legitimitet za donošenje odluka nakon zadnjih izbora, a kako se unatoč tome odluke donose.

Za nadati se kako je ovo početak procesa u kojem će SDP konačno shvatiti nužnost legitimnog predstavljanja naroda i legitimiteta onih koj sjede u institucijama, predstavljaju konstitutivne narode i donose odluke koje imaju uticaj na živote svih građana.

Zanimljivo, predstavnici SDP-a su “zaboravili” kako su i oni dio priče o blokadi rada institucija HNŽ-a na čiji izostanak legitimnosti upozoravaju. Naime, SDP i dalje inzistira, iako tvrde da su oporbena stranka, da zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a iz reda sprskog naroda bude članica SDP-a Vesna Saradžić. Iako je u suvremenim demokracijama nezamislivo da oporbene stranke zauzimaju mjesta koja pripadaju vladajućim strankama, SDP i dalje inzistira na takvoj praksi. Cijelu priču oko izbora čelnika Skupštine HNŽ u ovoj stranci su konstruirali zajedno sa SDA, čime su se otvoreno stavili u poziciju bošnjačke stranke i tako samo potvrdili ono što svi već odavno znaju.

HDZ BiH je i dalje pri stavu kako čelna mjesta u Skupštini HNŽ trebaju pripasti vladajučim strankama, što znači kako bi ova stranka trebala ponuditi kandidata za mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda. Nažalost, legitimni predstavnici Srba nisu skupili dovoljno glasova kako bi imali svoga predstavnika u Skupštini HNŽ koji je trebao zauzeti ovo mjesto. To ne znači kako SDP treba biti pretplaćen na pozicije koje pripadaju srpskom narodu. Osim ako ova stranka ipak odluči kako će participirati u budućoj vlasti u HNŽ-u, čime bi izbor Vesne Saradžić na spomenutu poziciju dobio logiku i smisao.

M.K./Ero.tel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare