Published On: Pon, lis 13th, 2014

SDA trijumfirao, DF drugi, SBB treći, HDZ BiH četvrti

Najbolji rezultat na izborima definitivno je ostvario SDA koji je dobio i utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali i kao stranka ostvario je najbolji rezultat i na državnoj i na federalnoj razini s oko 300.000 glasova, govore prvi neslužbeni rezultati iz SDA. Iz te stranke naveli su kako su osvojili 39,4 posto na državnoj razini.

“I na razini države i FBiH smo vodeća snaga i temelj svih koalicija. U RS-u je Ramiz Salkić pobijedio u utrci za potpredsjednika RS-a, a i koalicija ‘Domovina’ je ostvarila dobre rezultate”, kazao je Izetbegović.

Mandati

Predsjednik DF-a Željko Komšić objavio je nešto prije ponoći da je DF druga stranka po snazi u Federaciji BiH i prva stranka u političkom životu BiH koja je postigla takav uspjeh. Oni su navodno dobili oko 150.000 glasova ili oko 13 posto. I Fahrudin Radončić objavio je kako je SBB druga stranka u Federaciji BiH. Oni prema prvim podacima imaju također oko 13 posto glasova. SDP je prema prvim procjenama pao na oko 10 posto.

Iz HDZ-a BiH kazali su kako na razini Federacije BiH imaju fantastičnih 11 posto. Ono su u većinskim hrvatskim područjima u prosjeku osvojili oko 70 posto glasova. Nakon ovakvih rezultata predsjednik HDZ-a BiH sinoć je kazao kako bi se već danas mogli početi voditi razgovori o formiranju vlasti. Što se tiče HDZ-a 1990., sinoć nisu izlazili s ovim rezultatima.

Prema prvim rezultatima, SDA će u državnom Parlamentu imati devet zastupnika, a DF čak sedam zastupnika. Sinoć su se odmah pojavile i informacije da je SDA ponudio DF-u koaliciju. Uz HDZ BiH i eventualno HDZ 1990. oni bi vjerojatno mogli formirati vlast u Federaciji. Međutim, nisu isključeni ni drukčiji scenariji u kojima bi se udružili DF i SBB.

Kada je u pitanju Republika Srpska, tamo se vodila bitka za svaki glas i dva bloka, SNSD-SP-DNS s jedne, te Savez za promjene s druge strane, gotovo su izjednačena.

SDP ide u oporbu

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija sinoć je priznao poraz i najavio odlazak SDP-a u oporbu.

“Građani su se opredijelili za SDA. Mi nismo govorili ljudima ono što vole čuti, već što trebaju čuti. Mi i dalje vjerujemo da je SDP politička snaga koja će se boriti da ljudi imaju nadu i da žive bolje. Ovo nije ni prvi ni posljednji put da je SDP otišao u oporbu. S onoliko mandata koliko dobijemo ćemo se boriti i ubuduće. Pozivamo pobjednike da što prije pokrenu formiranje vlasti, jer mi ćemo praktično sutra napraviti inventuru svega što predajemo i želimo im to što prije predati kako bi oni mogli raditi na osnovi mandata koji su dobili od građana”, kazao je Lagumdžija.

Dnevni-list

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare