Published On: Sri, kol 29th, 2018

SCMP: Kina gradi svoju vojnu bazu u Afganistanu

Kina je započela izgradnju prve baze za vojnu obuku u pokrajini Badakhshan u sjeveroistočnom dijelu Afganistana. Projekt se gradi u sklopu suradnje s Kabulom u borbi protiv terorizma, piše South China Morning Post, navodeći svoje izvore.

“Kada baza bude gotova, kineska vojska će tamo poslati najmanje nekoliko stotina ljudi vjerojatno jednu naoružanu i opremljenu bojnu od 500 vojnika”, rekao je izvor za SCMP.

Baza će biti smještena u koridoru Wakhan, uskom planinskom pojasu koji graniči s tri države – Tadžikistanom na sjeveru, Pakistanom na jugu i na istoku s pokrajinom Xinjiang u Kini.

Među pretežno muslimanskom populacijom Xinjianga su aktivne separatističke skupine povezane s međunarodnim terorističkim islamističkim organizacijama. Iz pokrajine u kojoj živi oko 11 milijuna Ujgura je u Afganistan i Siriju na bojišta otišlo tisuće islamističkih militanata.

South China Morning Post piše kako će ovo biti prvi slučaj kineske vojne prisutnosti na području susjednog Afganistana. Ranije je bilo izvješća o akcijama kineskih specijalnih snaga protiv terorista “Islamske države” u koridoru Wakhan, ali bi se kineske snage nakon odrađene zadaće vraćale na svoj teritorij.

Prošle je godine Kina otvorila svoju prvu inozemnu vojnu logističku bazu u Džibutiju, na istočnoj obali Afrike. Dok je baza u Džibutiju ključna za sigurnost pomorskih veza i zaštitu kineskih interesa u Africi, ova u Afganistanu će imati sasvim drugačiju stratešku ulogu zbog blizine problematičnog Xinjianga. Kamp za vojnu obuku se gradi kako bi se Peking nosio s “tri prijetnje” u svojoj sjeverozapadnoj pokrajini, gdje je posljednjih godina bilo učestalih napada islamističkih terorista. Kineske vlasti  žele suzbiti separatizam, terorizam i ekstremizam, koji su prisutni u manjem dijelu zajednice kineskih Ujgura.

Osim toga, vojna baza u Afganistanu, koju financira i gradi Peking, služit će da spriječi infiltraciju militanata u Kinu, prije svega Ujgura i drugih ekstremista koji su stekli borbena iskustva u redovima “Islamske države”.

Kineski list navodi kako Peking bazu u ovom dijelu Afganistana treba kako bi jamčio sigurnost prekograničnim trgovinskim i prometnim koridorima projekta “Jedan pojas – Jedan put”.

Ministarstvo obrane Kine službeno nije potvrdilo planove za izgradnju kineske baze u Afganistanu, ali je reklo kako  Peking pruža pomoć i podršku susjednoj zemlji, uključujući i protuterorističke operacije.

Kineski vojni stručnjak Li Jie je izjavio da je Kina usavršila protuterorističke mjere, ali da trebala surađivati s drugim zemljama u Središnjoj Aziji i na Bliskom istoku.

“Ako želi eliminirati takozvane “tri prijetnje”, Kina treba baze iz kojih će to moći učiniti. Kako kineske snage nisu upoznate s terenom i životom u Afganistanu, bilateralna suradnja je najbolji način za postizanje važnih rezultata”, rekao je Li.

Kina je u posljednje tri godine dala više od 70 milijuna dolara vojne pomoći Afganistanu, izjavio je Ahmad Bilal Khalil iz Centra za strateške i regionalne studije u Kabulu. Dodao je kako se Peking boji da bi nestabilnost u susjednoj zemlji mogla ugroziti sve veće kineske gospodarske interese diljem regije.

Song Zhongping, vojni analitičar u Hong Kongu, izjavio je kako će od ove baze imati koristi i kineska vojska i njezine afganistanske kolege, prenosi logično.com

Wakhan scmp

FOTO – Usko područje koridora Wakhan na kojem Kina navodno gradi vojnu bazu

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare