Published On: Wed, Jun 28th, 2017

SCHWARZ (CDU) O SREBRENICI: I Njemačka je kriva, stvaranje Srpske je povijesna pogreška koja mora biti ispravljena

BERLIN – Odgovornost za Srebrenicu snosi cijela Europa, pa i Njemačka, kao i njemačka vlada, izjavio je bivši zastupnik njemačkih demokršćana (CDU) Stefan Schwarz istaknuvši da je stalno svaljivanje krivnje na Nizozemce, kako kaže, jeftin izgovor.

“Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu dana ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mjesta, međunarodna zajednica je morala znati da može doći do najgoreg masakra”, kaže Schwarz za DW.

U Goraždu smo, ističe, vidjeli da masakr može se spriječi – napadima iz zraka.

Tako je, dodaje, NATO u Goraždu spasio tisuće ljudi.

“Ujedinjeni narodi su u Srebrenici tisuće ljudi poslale u sigurnu smrt.

Vrijeme je da se žrtve više ne prisiljavaju na mučne sudske procese.

Europa tek mora priznati svoju krivnju i da tu krivnju i nosi”, kaže bivši zastupnik njemačke CDU.

On podsjeća da su “u njemačkom proračunu, kao uostalom iu proračunu EU, predviđena sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama”.

Apelacijski sud Nizozemske potvrdio je jučer prvostupanjsku presudu prema kojoj je ta zemlja, kako se navodi, djelomično odgovorna za smrt više od 300 muslimana koji su protjerani iz nizozemske baze UN u blizini Srebrenice nakon što su to područje zauzele snage bosanskih Srba.

Tim povodom Schwarz  kaže da je vrijeme da se donese recimo nekakav desetogodišnji program u kojem bi s deset milijuna eura godišnje za Srebrenicu Europa konkretno učinila nešto po pitanju svoje krivnje.

“Novac ne može vratiti život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Europi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećanja i svih riječi ne slijede djela”, naveo je.

On je stava i po pitanju aktualne situacije u Bosni i Hercegovini da BiH, kako kaže, mora ozdraviti.

“Amputacija države nagrađivanjem počinitelja s polovicom teritorija je fatalna, povijesna pogreška, koja mora biti ispravljena. Za pomirenje je potrebna pravda. Tko žrtvama genocida ‘reparira’ državu, doživjet će čudo. Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživjeli “, naveo je.

“Ako Europa”, kaže na kraju Schwarz, “želi spriječi da Balkan padne u ruke ekstremista, ona mora da djeluje.

Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu”.