Published On: Čet, lis 28th, 2021

SCHMIDT PRIZNAO DA NIJE VISOKI PREDSTAVNIK: Zastupnici Bošnjaka pitali Schmidta zašto ne koristi silu protiv Dodika, on im odgovorio da nije Paddy Ashdown

Nakon što se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uslijedila su zastupnička pitanja šefova klubova stranaka.

Adil Osmanović, zastupnik SDA pitao je Schmidta što još treba da se dogodi u  BiH da bi on reagirao i time “zaštitio Daytonski sporazum.”

Ovo pitanje možemo shvatiti i kao provociranje građanina Schmidta a i BH javnosti. Jasno je naime tko u BIH krši Daytonski sporazum.

– Mi smo svjedoci kao nikada do sada da u manjem bh. entitetu imamo otvoreni pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma i jednostranog prenošenja nadležnosti – rekao je  Osmanović, kojeg  u salu zovu Objektivni.

Rad institucija BiH

Saša Magazinović  čije prezime Bakir pravo voli, ispred Kluba SDP-a rekao je da je za SDP ključna reforma pravosuđa koja će biti završena onda kada političari prestanu biti ti koji upravljaju ljudima iz pravosuđa nego kada budu predmet pravosuđa.

– Imajući u vidu dosadašnji tolerantan pristup onim koji ruše Dayton svojim potezima, da li ste spremni u potpunosti konzumirati svoj mandat kako biste nesmetano obezbijedili rad institucija BiH – pitao je Magazinović.

Dženan Džonlagić ispred Kluba DF-a pitao je  čika Krstu  je li svjestan da u slučaju narušavanja sigutrnosti i mira i novih ljudskih žrtava, a što može naslutiti nepoštivanje Daytona i neizvršavanjem obaveza OHR-a, on može snositi ne samo moralnu nego i pravnu odgovornost.

Zanima me da li ćete se u narednom periodu baviti i raditi na razvijanju nacionalističkih narativa koji održavaju nacionalističke stranke na vlasti – rekao je Predrag Kojović, šef Kluba Naše stranke u Parlamentu BiH.

Ovo pitanje je bilo posebno licemjerno i dokaz kako je nisko Naša stranka pala u dodvoravanju najnapaljenijem nacionalizmu u zemlji. Onom SDA-DF-ovom.

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a pitao je  Schmidta  da li će primijeniti financijske sankcije za one koji blokiraju rad institucija BiH.

– Da li smatrate da je svrsishodno i da li ste spremni primijeniti i financijske sankcije zastupnika koji ne izvršavaju svoju obavezu na način da ukinete plaće onima koji blokiraju rad.

Odgovori zastupnicima

Visoki predstavnik u BiH odgovorio je zastupnicima:

Ja nisam Paddy Ashdown, nećemo se vratiti u to vrijeme jer je došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti. Sve nadležnosti i dalje stoje, sve ovlasti koje imam nisu ukinute. Rekli ste dajte mi odgovor da ili ne. Ja sam jučer bio u posjeti Ustavnom sudu. Uvjeren sam da Ustavni sud ima jasne odluke, kada je naprimjer riječ o Zakonu o šumama kojima se kaže da se ne smiju kršiti nadležnosti iz Ustava. Ako postoji odluka, nije na visokom predstavniku da donosi odluku iznad te. Dopustite mi da budem ne potpuno jasan nego da kažem da radim na tome – rekao je Šmit.

Posebno se obratio Magazinoviću.

Moramo doći u stanje vladavine prava. Ne želim kriviti sudove, nego uvidjeti da postoji potreba da se građanima vrati povjerenje – rekao je Scmidt.

Bonske ovlasti

Uz poštovanje svim pitanjima koja su vrlo slična o tome kada ću iskoristiti ovlasti. Ja neću sebi olakšati posao, moramo prvo ići kroz institucije, da se ide političkim pristupom. Ja sam blago optimističan u smislu da neće biti usvojeni neki zakoni – rekao je Šmit. 

Istakao je da su interesi u Evropskom parlamentu kompliciraniji nego ovdje.

Razlika je u tome što ovdje imate blokadu a to je neprihvatljivo. Denacifikacija, gospodine Kojoviću. Dijelim vašu opservaciju da moramo raditi na tome da posebno mladim geracijama pružimo prilike da čuju i sami dođu do zaključaka. Nisam upoznat sa svim aspektima obrazovnog sistema. Želim reći nešto čime sam zaprepašten, a to je da postoje različiti nastavni planovi i programi za različite nacionalnosti – kazao je Šmit. 

Dodao je da su bonske ovlasti u ladici te da ih može koristiti.

Ako me pitate kada ću koristiti ovlasti, rekao bih da ih već koristim – zaključio je Šmit.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare