Schmidt je dao šansu tinjajućoj ljevici u Bošnjaka da konačno krene rasti. Sve dok je hrvatsko meso bilo na bošnjačkom stolu to im je bilo zabranjeno

Uporno se ovih dana poostavlja pitanje čime je to tako SDA razljutila stranke Osmorke da ovako žestoko idu protiv njih i ne pristaju na ucjene.

Ničim.

Odgovor je ničim.

Prestao je postojati ključni mehanizam, putem kojeg je , emotivnim ucjenama, stranka  džihada i terorizma, ucjenjivala epitetom izdaje NIP, SDP, Našu Stranku i ostale.

Konačno se Bakiru, u ovom očaju čak omaklo i to da  je sve te stranke nazvao bošnjačkim a ne bosanskim “snagama”.

A taj ključni element kojeg više nema, a koji je svo vrijeme postojao zove se “Ne talasajte, neprijatelj je skoro na izmaku, ako nam Europa daje  šansu da završimo s Hrvatima u FBIH   tko ste vi da se u to miješate”.

Sada tog više nema. Čika Schmidt, slučajni prolaznik iz Njemačke drznuo se vratiti svega jednu šniticu hrvatskih otetih prava. No čak i ta  bijedna Schmidtova šnita dovoljna je bila da SDA izgubi ključni element ucjene – Stiskajte Hrvate.

Više nema stiskanja Hrvata a Hrvati će se još grčevitije boriti ne samo za svoja prava nego i za svoje dostojanstvo i poštovanje u svojoj zemlji BIH.

Dosta im je bilo biti Al Qaeda meta u BIH. Žele mir, progres i da ih njihova zemlja, mediji u njoj, poštuju.

Schmidtove minimalne  kozmetičke promjene tako su pustile iz Bakirovih okova bošnjačku ljevicu te bošnjačkom narodu, dale šansu da se suštinski demokratizira. Bošnjaci više nisu talac SDA. Do sada je samo srpski narod u BIH imao tu demokratsku privilegiju. Privilegiju pluralizma.  Stigli su čak i do četvrtke generacije političara. Dok se kod Hrvata vrte ista imena već treće desetljeće. Da dušu ne griješimo, istina za volju, ima nešto i novih imena. Recimo Darijo Knezović. Strašan govorljiv kadar sa Širokog. Prošle godine građani su ga čuli kako na upit radnika na benzijskoj “Keš ili Kartica ” Darijo odgovara “Kartica”. Bio je to jedan od najvažnijih njegovih političkih istupa ikada.

No Schimdtova šnitica nije uradila ključnu stvar. Pogazila je imperativ Ustavnog suda BIH da se narodu hrvatskom, narodu židovskom, romskom, narodu srpskom u FBIH ima osigurati pravo dostojanstvenih zajednica.

Iako je Ustavni sud BIH presudio da srpsko nije bošnjačko, da židovsko nije muslimansko, čak i sada Bošnjaci potpuno uzurpiraju gotovo sve srpsko u FBIH, sve židovsko i puno toga hrvatskog.

Tradicija se mora čuvati valjda. Oni nikako da zaborave da su se nekad zvali Hrvatima, ili Srbima, pa jurišaju na te pozicije.

Ako se radi o zovu predaka, pola im opraštamo.

No ne radi se.