Savez bošnjačkih NVO osuđuje vrijeđanje žena s hidžabom koje obavljaju javne funkcije

 Između ostalog, Stjepan Kljuić je rekao “Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u Županiji Sarajevo, zabrađena. Pa što ona misli, šta misle ona inovjerna djeca, kad je vide… Pa to se pojačava.”

Ovakav islamofobični komentar prema ministrici koja obavlja javnu funkciju samo zbog toga što je žena koja nosi hidžab je eklatantan primjer homofobičnog i rodno zasnovanog verbalnog nasilja u javnom prostoru – navodi se u priopćenju Saveza bošnjačkih NVO.

Dodaje se da nazivanje pokrivenih žena „zabrađenim“ predstavlja ličnu uvredu za sve žene koje nose hidžab.

– Bilo koja žena čiji je vlastiti izbor i pravo da nosi hidžab ne može biti kritikovana zbog tog svog uvjerenja u demokratskom društvu. To se posebno odnosi na one žene koje su svojim trudom i radom stekle odgovarajuće stručne kvalifikacije za obavljanje državnih funkcija.

Stoga je nužno da kao društvo osudimo vrijeđanje žena s hidžabom u javnom prostoru – ističe se u priopćenju.

Dodaje se da su funkcioneri koji obavljaju javne dužnosti podložni kritici samo na osnovu svoga rada i rezultata za zadatke koje su im povjereni u vršenju takvih dužnosti.

– Stjepan Kljuić je dužan da uputi javno izvinjenje ministrici Hota-Muminović te da se u budućnosti suzdrži od vrijeđanja žena s hidžabom. Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih organa da krivično procesuiraju ovakav i sličan govor mržnje – priopćeno je iz Saveza bošnjačkih NVO.

Dnevnik.ba