Published On: Pet, srp 26th, 2019

Savčić: Hrvati slave progon Srba

BANJALUKA – Inicijativom Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara” Hrvati veličaju i slave ratni zločin, etničko čišćenje i nasilan progon Srba sa vjekovnih ognjišta, ističe predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić.

Savčić ukazuje da se ovakvim inicijativama zastrašuje i ono malo Srba preostalih na tom prostoru zbog čega srpska nacionalna politika mora biti mnogo izraženija i sa mnogo više brige o boljim uslovima za život i opstanak Srba na tom području.

“Oni tamo nemaju razloga za bilo kakvo slavlje, jer je riječ o vjekovnim srpskim prostorima koji nikada nisu bili hrvatski. Oni treba da se zapitaju – šta će na vjekovnim srpskim prostorima?”, rekao je Savčić Srni i dodao da se iz toga najbolje vidi karakter proteklog rata u BiH.

On napominje da se s pravom može postaviti pitanje šta će spomenik poginulim hrvatskim vojnicima u Grahovu i da li su oni ginuli braneći svoju ili osvajajući tuđu teritoriju.

Savčić je istakao da Srbi nikada nisu napadali Livno, niti bilo koji grad ili uopšte teritoriju koja nije bila vjekovno srpska, već su isključilo vodili odbrambeni rat.

“Ako oni smatraju da su združenim snagama muslimansko-hrvatske koalicije uz svesrdnu podršku NATO-a izvojevali nekakvu pobjedu onda se kite tuđim perjem”, kaže Savčić.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare