Published On: Čet, velj 25th, 2021

SAUDIJSKI AMBASADOR IMA NOVU IZJAVU: Petritsch govori kao ruski ambasador

Još od kad je počela priča o 25-toj godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini njemački mediji su krenuli u ofanzivu i objavili su nekoliko radikalno kritičkih tekstova kako o samom sporazumu tako i akterima ili arhitektama tzv. Daytonske BiH. U tim tekstovima nisu pošteđene ni politike svjetskih sila poput Njemačke i SAD.

U toj kritici posebno se ističe bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling. BH ne samo da imponiraju ovakve kritike nego ih ovaj vremešni gospodin Schilling impresionira svojom odlučnošću da da sve od sebe da nešto promijeni u njihovoj zemlji.

Tim slijedom njemački list FAZ je objavio članak u kojem kontroverzni novinar na sarajevskoj NGO kesi, Michael Martens (Redakciji Poskoka poznat po praksi da ljudima pripisuje rečenice koje nikada nisu rekli) analizira knjigu njemačkog političara i bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga: „Proigrani mir u BiH – Kako je Europa zakazala na Balkanu”. U njoj se ovaj bivši ministar u vladi Helmuta Kohla osvrće na politiku prema Balkanu devedesetih godina.

„Na sjednici njemačke vlade 8. decembra 1992. došlo je do žestokog spora između Helmuta Kohla i Christiana Schwarz-Schillinga, ministra za poštu i telekomunikacije. Stidim se, rekao je ministar, što pripadam ovoj vladi ‘ako ona nastavi ne poduzimati ništa’. Sve se završilo ‘prilično oštrim pozivom kancelara na poštivanje reda’ i njegovim podsjećanjem da ‘niko nije prisiljen sjediti u vladi’ ako mu se to ne sviđa.“

Tako Schwarz-Schilling u svojim nedavno objavljenim memoarima opisuje kraj svog prvog političkog života, piše Michael Martens za FAZ. Nakon svađe s Kohlom, Schwarz-Schilling daje ostavku na dužnost ministra.


„Odnos Bonna prema ratu ‘na kućnom pragu’ bio je, kako to predstavlja Schwarz-Schilling, katastrofalan“, piše Martens.

Ništa manje nije kritičan ni aktualni visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

On je gostujući u emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem komentirao svog prethodnika i zemljaka Wolfganga Petritscha koji sada lobira za ukidanje OHR-a.

„Zašto to nije predložio dok je bio visoki predstavnik?!“, odbrusio mu je Inzko.

Petritschevi ovakavi istupi koincidiraju sa istupima ruskih diplomata koji zagovaraju ukidanje OHR-a.


Ovom kritikom Petritsch je prilično raskrikan kao ljevičar koji je svojim hirovima „zavio Bosnu u crno“.

Jeste on ronio „krokodilske suze“ za Bosnom, ali suštinski njegova politika je bila u najmanju ruku nejasna.

Tek sad mogu biti jasne njegove izjave da je on najveći advokat Republike Srpske. On je uz pomoć svog pulena Zlatka Lagumdžije sve bošnjačke interese podredio usponu Milorada Dodika kao novog srpskog vožda.

Također je vlastitim hirovima ugasio Bošnjačku televiziju (BRT) svojom odlukom, ali i uveo „asimetrična ustavna rješanja u BiH“ itd.

(TBT)