Published On: Ned, stu 17th, 2019

Sattler: Od 36 milijuna eura koje je EU dala BiH, čak 94 posto je potrošeno na brigu o migrantima

Specijalni predstavnik Europske unije i šef Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je da prioriteti financijske podrške EU pri suočavanju s migracijskim izazovima u BiH uključuju pružanje humanitarne pomoći, smještaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje te usluge zaštite djece.

U odgovoru na otvoreno pismo koje su o korištenju EU fondova Sattleru uputili Feministički antimilitaristički kolektiv, Volonteri BiH i Inicijativa “Jer me se tiče” naglasio je da je od 36 milijuna eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto potrošeno na brigu za migrante.

Ta sredstava utrošena su i za uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra), dok je ostalih šest posto iskorišteno za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Sattler je izrazio očekivanje od svih razina vlasti u BiH da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održiva rješenja za pitanja migracija.

Primjer toga je, kaže, odluka bh. vlasti da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanske županije, a ta odluka, ističe, trebala bi smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sansku županiju te dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak.

Najavio je da će Europska unija nastaviti s angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji s vlastima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

-Neupitno je da mjere na vanjskim granicama EU, uključujući granicu Hrvatske s BiH, moraju biti proporcionalne, te se moraju pridržavati poštivanja temeljnih prava i prava koja proizilaze iz pravne stečevine EU o azilu, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja – podvukao je Sattler.

Napomenuo je kako je Europska komisija također u kontaktu s vlastima Hrvatske po pitanju implementacije zajedničkog europskog sustava azila.

Budući da su nevladine organizacije u otvorenom pismu izrazile zabrinutost zbog militarizacije policije u Bosni i Hercegovini, Sattler podsjeća kako je funkcioniranje agencija za provođenje zakona važno za integraciju BiH u Europsku uniju.

-Ovo je potvrđeno u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, koje ukazuje na to da su agencije za provođenje zakona fragmentirane i podložne neprimjerenom političkom uplitanju – dodao je.

Europska unija je opredijeljena, tvrdi Sattler, da podrži policijske strukture u BiH da jačaju suradnju, koordinaciju i učinkovitost kako bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu s međunarodnim i EU standardima.

-Stojimo na raspolaganju da pružimo punu podršku i ostajemo otvoreni da se angažiramo u razgovorima s predstavnicima civilnog društva, a sve imajući u vidu osiguravanja stabilne, mirne i ujedinjene BiH – zaključio je šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare