Published On: Sri, ruj 22nd, 2021

Sattler na ‘Mostarskoj biciklijadi‘: “Izađite iz automobila”

Vožnja biciklima započela je u 17 sati ispred trgovačkog centra Mepas na 8,5 km dugoj ruti kroz grad uz sudjelovanje velikog broja biciklista.

“Dan bez automobila” međunarodni je dan kojim se obilježava kraj “Europskog tjedna kretanja”, koji traje od 16. do 22. rujna.

Na ovaj način obilježavamo Dan bez automobila i pridružujemo se 750 gradova u Europi koji na isti način obilježavaju današnji dan. To je globalni događaj koji potiče stanovništvo da se svaki dan odriče automobila i istražuje održivije načine putovanja – kazao je novinarima predsjednik Biciklističkog kluba Mostar Toni Zorić.

On je podsjetio da je biciklizam prvenstveno jako zdrav sport, a da je današnji događaj prilika da se promiče izgradnja biciklističkih staza u Mostaru, korištenje javnog prijevoza, sve kako bi se smanjile prometne gužve i emisija CO2 plinova.

 Poznato je da je život na biciklu mnogo ljepši i opušteniji – poručio je Zorić.

U cilju promicanja zdravog i aktivnog načina života na Mostarskoj biciklijadi sudjelovalo je i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Danas smo ovdje da ljude pozovemo da izađu iz svojih automobila, da koriste bicikla, da idu trčati, hodati, planinariti. U Mostaru počinjemo, ali želimo prenijeti poruku širom Bosne i Hercegovine – kazao je novinarima veleposlanik Sattler.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem ljudi koji su se pojavili na biciklijadi te je pozvao lokalne vlasti da osiguraju biciklističke staze u gradu.

Jedan od sudionika Mostarske biciklijade je i Željko Aničić koji je kazao da mu je drago što sudjeluje na događaju koji promovira zdrav način života i pritom je pozvao gradske vlasti da osiguraju više prostora u gradu za bicikliste.

Dan bez automobila je nešto što svi trebamo podržati i ukazati na važnost korištenja alternativnog prijevoza u urbanim sredinama. Želimo ukazati na važnost korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i zdravog načina života, poručili su iz Sportskog saveza Grada Mostara.

Pokrovitelj ovog događaja je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.
0 0 glasovi
Article Rating
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x