Published On: Čet, lis 10th, 2013

Sastanak produžen za pola sata – bh. lideri na tragu rješenja!?

09:00 – U Bruxellesu je danas nešto iza 09.00 sati započeo sastanak političkih lidera u BiH sa dužnosnicima Europske unije koje predvodi povjerenik za proširenje Štefan Fuele, potvrdio je glasnogovornik povjerenika Fuelea Peter Stano.
Lideri stranaka koji sudjeluju na sastanku u Bruxellesu su Fahrudin Radončić (SBB), Dragan Čović (HDZBiH), Zlatko Lagumdžija (SDP), Martin Raguž (HDZ1990), Milorad Dodik (SNSD), Mladen Bosić (SDS), kao i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.
Sastanku nazoče i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) te entitetski premijeri Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD).
09:45 – Lideri će na sastanku pokušati usuglasiti model implementacije presude “Sejdić-Finci” te pitanja koja blokiraju europski put BiH.
10:55 – Lider SBB-a Fahrudin Radončić je u diskusiji vratio mogućnost izrade ustavnog amandmana koji se odnosi na zaključak iz Bruxellesa “model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strassbourgu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili ostalima”.

Ponudio je i da se ravnopravno razmatra opcija neizravnog izbora člana Predsjedništva BiH.
12:00 – Iako se očekivalo da će sastanak biti završen do 12:00 sati, sastanak je produžen za pola sata, neslužbeno je saznao dopisnik BHT1 iz Bruxellesa Elvir Bucalo.
”Trajat će do nekih 12.30 sati. Prvobitno planirani raspored povjerenika za proširenje Štefana Fuelea bio je da bi on u to vrijeme već bio u avionu za Ukrajinu. Iz njegovog ureda je priopćeno da bi se taj raspored mogao mijenjati samo u slučaju da bh. lideri zajedno sa povjerenikom dođu do svima prihvatljivog rješenja”, javlja reporter BHT1