Četvrtak, 18 srpnja, 2024

SASTANAK MINISTARA Kurz i Kovač: Puna potpora BiH na putu ka EU

Must Read

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i njegov austrijski kolega Sebastian Kurz u suglasili su se da je zaustavljanje migrantskog vala na makedonskoj granici bio dobar način upravljanja tom krizom i da su zajednički napori pokazali da male i srednje zemlje mogu promijeniti stvarnost ako se udruže, piše Hina.

“Možemo biti ponosni na suradnju koju smo uspostavili u upravljanju migrantskom krizom i pokazali da mi, ne toliko velike zemlje, srednje zemlje EU-a, možemo promijeniti stvarnost ako se pametno i učinkovito udružimo”, izjavio je Kovač na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, “time smo pomogli sebi, Europskoj uniji i onim zemljama koje primaju najviše izbjeglica”.

Istaknuo je veliku ulogu Makedonije i ocijenio da je puno pridonijela suzbijanju migrantskog vala.

“Moramo pomoći Makedoniji da počne pregovarati s EU o članstvu i volio bih da postane članica NATO saveza”, dodao je ministar.

Šef austrijske diplomacije izrazio je zadovoljstvo zatvaranjem zapadnobalkanske izbjegličke rute i ocijenio da je otvaranje tog koridora bio “krivi put”.

“Raduje me da nam je uspjelo zatvoriti zapadnobalkansku rutu. To je, u okviru izbjegličke krize, bio krivi put. Veseli me što smo uspjeli to učiniti i zapravo uvjeriti ostatak Europe da je to pravi put”, kazao je Kurz.

Smatra da su tijekom migrantske krize i naše male zemlje pokazale da “zajedno puno mogu učiniti i dovesti do rješenja”.

Hrvatski ministar je, govoreći o hrvatskom susjedstvu, također kazao da su se on i kolega Kurz složili da Hrvatska i Austrija žele “zajedno djelovati stabilizirajuće i politički europeizirajuće prema jugoistoku Europe”.

Potpora BiH na putu prema EU

Izrazio je pritom punu potporu članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

“Želimo da zemlje jugoistoka Europe imaju šansu pristupiti europskoj obitelji. Zajedno smo podržali zahtjev BiH za članstvo u EU, pomagat ćemo i drugim zemljama na tom putu, jasno treba ispunjavati kriterije, to se podrazumijeva”, poručio je Kovač.

Osvrnuo se i na sastanak sa saveznom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner i rekao da su potvrdili “odličnu suradnju dviju policija”.

Dvojica diplomata su razgovarali i o gospodarskim odnosima i zaključili da, osim u turizmu, treba produbiti međusobne odnose i na ostalim područjima, a Kovač je poseban naglasio stvaranje okvira za ulagače, “bilo domaće ili strane, konkretno iz Austrije”.

Hrvatski ministar je ranije u Diplomatskoj akademiji održao predavanje o Hrvatskoj, zemlji koja je na sjecištu srednje i jugoistočne Europe.

“Presuda Šešelju je uvreda za žrtve”

“Moramo disati punim plućima na planu vanjske i europske politike”, istaknuo je. O izazovima Hrvatske u pogledu susjednih zemalja još se jednom osvrnuo na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i diplomatima poručio da je ta presuda “uvreda za sve žrtve velikosrpske agresije i njihove potomke” te da jedna takva presuda ne može pridonijeti “boljem razumijevanju među susjedima”.

“To je loše za odnose između Hrvatske i Srbije i time loše i za EU”, kazao je ministar.

Poručio je da će Hrvatska činiti sve kako bi se jasno uočilo tko je bio odgovoran za ratove 90-ih kako bi se mogli, jednom kada to apsolviramo i budemo imali zajedničku definiciju, početi normalno razvijati i stvarati prijateljske i susjedne odnose.

Također je poručio da će Hrvatska biti ustrajna u rješavanju pitanja “univerzalne jurisdikcije”, zakona Srbije iz 2003. godine prema kojem može suditi za ratne zločine i građanima koji nisu njezini državljani i suditi za zločine koji nisu počinjeni na njezinom teritoriju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -