Published On: Pon, sij 24th, 2022

Sarajevske “lijeve” stranke s pojedincima iz njemačke politike dogovorile opstrukciju Mostarskog sporazuma i izmjena Izbornog zakona

Političke stranke iz Sarajeva, koje sebe nazivaju lijevima, su kako doznaju Nezavisne novine, prije nepuna dva mjeseca s pojedincima iz njemačke politike iza kulisa dogovorile da izađu iz pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, te da to opravdaju odbijanjem predstavnika RS da sudjeluju u radu državnih tijela BiH.

Dogovoreno je da se princip nemijenjanja Izbornog zakona iskoristi kao razlog propasti izborne reforme koju lijeve stranke iz Sarajeva priželjkuju još od uspjeha koji su Eric Nelson, američki veleposlanik, i Johan Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH, postigli u Mostaru.

Nakon toga je počela živa diplomatska aktivnost da se utiče na predstavnike RS da se vrate u institucije BiH kako bi se otklonio razlog nesudjelovanja nekih stranaka iz Sarajeva, s obzirom na to da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, podršku izbornoj reformi uvjetovao podrškom i lijevog krila stranaka s centralom u Sarajevu koje su, kako pišu spomenute banjalučke novine , iz pregovora, uz došaptavanje s pojedinim njemačkim političarima, izašle.

HMS podsjeća da se prvi dio Mostarskog sporazuma, kojeg su potpisali lideri HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, uz prisustvo dužnosnika međunarodne zajednice, odnosi na izmjenu izbornih pravila za Mostar dok se drugi dio odnosi na izmjenu Izbornog zakona BiH.

Važno je napomenuti da se europska politika na Balkanu i dalje odvija u skladu s dogovorom koji su Joe Biden , američki predsjednik, i Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka, postigli još prošle godine. Naime, Amerika daje Europi primarnu ulogu i podršku u inicijativama koje poduzima, jer je primarni američki cilj sređivanje stanja u Europi zbog raščišćavanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Također, očekuje se da će novi američki ambasador Michael Murphy u Sarajevo stići već u sljedećem mjesecu, s tim da će američki planovi o borbi protiv korupcije tek za njegovog mandata doživjeti puni zamah. Kako se doznaje , očekuje se da će borba protiv korupcije biti njegov primarni zadatak te da će na tapetu biti korumpirani političari na sve tri strane./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Josko
Josko
4 mjeseci prije

Hrvati su prevareni za Mostar tako što im je slagano da će se riješit izborni zakon.Onaj tko je pregovarao izgleda da nije znao ili je zaboravio činjenicu da se u porodici Izetbegović do podne misli jedno a od podne drugo.U toj prevari su svoj obol dali i stranci koji su od nedavno počasni građani Mostara.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
4 mjeseci prije

Laganje se inače u islamu naziva “takija” i dopušteno je ako je u korist islama.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
4 mjeseci prije

Bit će Hrvati prevareni i za izborni zakon ili će gospoda jednostavno oportuno prihvatiti kao i sve do sad. .

Josko
Josko
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
4 mjeseci prije

Vjerovatno će se i silom pokušat nametnuti određene stvari ili možda i odlukom nelegalnog visokog predstavnika.Ipak je sve do nas hoćemo li prihvatiti ili se boriti bez obzira na cijenu.Nakon uspostave hrvatske samouprave i terorističkog upada u hercegovačku banku, po riječima američkog veleposlanika da su hrvatski dužnosnici istrajali šest mjeseci u svojim odlukama o proglašenju samouprave da bi im se moralo udovoljiti.Zato kažem da je sve do nas.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

MUSLIMANIMA NIJE TREBALO VJEROVAT NIKAD JER TI LJUDI GLEDAJU KAKO DA NEODRZE RIJEC KOJU DADNU UVIJEK LAZU TAKO JE I ALIJA SVE POTPISIVO PA BI SVE SLAGO CIM SE VRATI U SARAJEVO TREBA IM DAT ONO STO SU ZADRZALI U RATU POSTO NISTA NISU OSLOBODILI

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

Nema te više Bakire sine MOJ