Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SARAJEVO u NDH: Dok gradska elita derneči, Židovima se propisuju nove žute trake, likvidira se SPKD “Prosvjeta”

Must Read

Sarajevski novi list, glasilo ustaškog fašističkog režima, pod uredništvom Emila Lasića i Ante Dagelića njegovao je vrlo specifičnu uređivačku politiku.
Novi.ba će   analizirao je uređivanje rubrike “Domaće vijesti” iz broja 34. iz juna 1941.

Glavna vijest  dolazi iz onovremenog  sarajevskog “night life-a”. Čitateljstvo je obavješteno da je “Uspjelo sijelo u domu povjerenika g. Hakije Hadžića”, inače privremenog “namjesnika” Ante Pavelića za BiH.

Sijelu su sijelili g. generalmajor Dippold, doglavnik g. Sunarić, načelnik sarajevske općine g. Hadžikadić, pobočni časnik Ćus, logornik g. Drago Jilek, donačelnik g. Jurišić i, kako se navodi, mnogi drugi.

Nepotpisani novinar je ovo druženje intimusa i politički bliskih ljudi opisao sljedećim riječima: “Ugledni domaćin g. prof. Hakija Hadžić… vrlo je srdačno primio svoje goste, koji su se u najugodnijem raspoloženju zadržali kod  njega duže vremena.”

novi-lisr-logo
Slika 1: Logo “Sarajevskog novog lista”

Šta je bio povod tako ugodno druženju list nas informira odmah u članku koji je urednik rasporedio iza ove tople ljudske priče, a čiji naslov glasi: “Obustavljeno djelovanje srpskog društva ‘Prosvjeta'”. Dokaz “zločinstva”, društva utemeljenog u 19. stoljeću jeste “društvena knjižnica” u kojoj se, “na ćirilici pisano vidi u pravom svjetlu sve ono, čemu i kojoj svrsi je imala služiti ova srpska prosvjetno-kulturna institucija”

poslijelo
Slika 2: Vijest dana: Sijelo kod povjerenika Hadžića

“Danas, kako je učinjeno u Sarajevu, bit će i po ostalim gradovima na području Nezavisne države Hrvatske. Sva ovakva i slična prosvjetno-kulturna društva bit će likvidirana. Mjerodavne vlasti će posebnom odredbom regulirati pitanje njihove pokretne i nepokretne imovine, kao što će biti u konkretnom slučaju s društvom ‘Prosvjeta’ u Sarajevu.”, zaključeno je u članku.
prosvjeta
Slika 3: Likvidacija SPKD “Prosvjeta”. Zločin: imaju mnogo knjiga na ćirilici

Drugi povod svečanog sijela u kući povjerenika g. Hadžića, može se pročitati u trećem najistaknutijem naslovu istaknutom u istoj rubrici na strani četiri: “Židovi će nositi nove oznake”:

“Židovi po rasi stariji od 14 godina imadu nositi, kada su izvan vlastitog stana, židovsku oznaku u obliku okrugle, limene pločice, promjera 5 cm. Ploča mora biti žuto obojena i na njoj u sredini crnom bojom označeno veliko slovo “Ž” dužine 3, a širine 2. cm. Ovaj se znak ima nositi vidljivo na lijevoj strani prsiju. Ravnateljstvo redarstva u Sarajevu izdavat će ove oznake kroz koji dan, što će prestati vrijediti dosadašnje odredbe u pogledu vanjskog označivanja Židova. Pod pojmom Židov smatraju se židovi bez obzira na vjeru, te se sve mjere protiv Židova odnose i na židove katoličke, muslimanske i evangelističke vjere. Posebno se upozorava da se novopokršteni židovi smatraju kao pravi… Zabranjuje se židovima posjećivanje korza, parkova, javnih lokala, kao kafana, gostiona, hotela i slastičarnica, kao i brijačnica.”, kaže se u priopćenju koje je potpisao načelnik “Redarstvenog ravnateljestva Branko Djiković.

zidovi1
Slika 4: Brižljivo Gradsko ravnateljstvo omogućuje svojim sugrađanima Židovima nove žute oznake, te im sugerira gdje se smiju kretati

Urednik je u istu rubriku “složio” i druge, očigledno jednako bitne vijesti. Npr. u koje sate obitelji u kinu Apolo mogu uživati u “najvećem filmu današnjice” Židov Suss (inače opskurnoj hitlerovskoj antisemitskoj bljuvotini), te kako su neke kalfe položile majstorske ispite, kako je izvjesni Brajković pao sa bicikla i slomio ključnu kost, te kako je gradski tramvaj dobio nova svjetlosna slova.

Što bi se reklo, život je tog toplog ljetnog dana 1941. krenuo svojom rutinom. Polažu se ispiti, nadležne institucije rade svoje poslove, sugrađani se obilježavaju trakama i priprema se njihovo biološko uništenje…

Vuk Bačanović l novi.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -