Published On: Sri, tra 26th, 2017

SARAJEVO JE ODUSTALO OD SPAŠAVANJA BHTV I FTV: Nakon što su zloporabljeni u nacionalističke svrhe sada mogu i umrijeti

Dugovi na BHTV i FTV se gomilaju. Iz dana u dan, ta dva medijska projekta koji su trebali stvoriti novo društvo, po zamisli nekadašnjih prvaka CKSKBIH, kojima je par glupana iz tadašnjeg OHR-a dalo zadatak da pomire građane BIH,  pred potpunim su financijskim kolapsom. Umjesto pomirbe, FTV i BHTV godinama su bili ono što je oružje bilo u ratu. Snajperisti većinskog nacionalizma u BIH. Informativne TV kuće tako su se pretvorile u kuće za prebrojavanje krivaca, i prekopavanje jama. Doduše ne svih. Neke jame tamo nikada nisu niti spomenute. Danas ova dva betonska bunkera na bulevaru djeluju kao albanski bunkeri uz obale Jadranskog mora. Utjecaj im je gotovo nikakav. Umjesto njih nove , digitalne TV platforme preuzimaju ulogu medijskog oružja. Sarajevo zapravo više nema nikakav interes da FTV i BHTV opstanu. Njihovo održavanje dugoročno znači i uvođenje kanala na hrvatskom jeziku. Ako će se poštovati minimum europskih standarda. Da ste pripadnik većinskog nacionalizma, i da morate birati – spašavati javni tv servis kojeg se silovali, uništili, i iskoristili u razgradnji BIH društva, ili ga pustiti da crkne, tako zloporabljen, što biste odlučili? Zašto spašavati nešto što košta puno i što sutra mora biti objektivno i zadovoljavati i potrebe i tog nekog naroda u BIH koji se zove najmanjim?

Uprava “Elektroprivrede BiH” uputila je pismo na adrese nekoliko institucija, među kojima su Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH, u kojem ih obavještava da će zbog duga BHRT-a za električnu energiju od 1,3 milijuna KM biti prinuđeni da im isključe struju.

U pismu direktora “Elektroprivrede BiH” Bajazita Jašarevića, čije je dijelove objavio “Dnevni avaz”, navodi se da je ova kompanija prinuđena na takav korak radi naplate svojih potraživanja koja iznose 1.347.995 KM, te da u dugovanja nisu uračunate ni zatezne kamate.

Jašarević navodi da će “Elektroprivreda BiH” biti prinuđena na to ukoliko se u najskorije vrijeme ne realizira mogućnost izmirenja potraživanja ili se ne iznađe bilo kakvo drugo rješenje, najkasnije do 31. svibnja./HMS/