Published On: Pon, lis 17th, 2016

Šantić: U SIP-u nema podjele, od sutra na redu "slučaj Stolac"


Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Ahmet Šantić, rekao je da je SIP na današnjoj sjednici donio Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH dok će za Općinsko vijeće Stolac i načelnika Stoca rezultati izbora biti utvrđeni naknadno nakon što se donese odluka o poništenju i nakon što se sprovedu novi izbori, javio je Klix ba.
Nakon ove odluke političkim subjektima ostavljena je mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasova u roku od tri dana od objave Odluke o utvrđivanju.
“Prvi put SIP je 24 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta uspio obraditi 95 redovnih biračkih mjesta. Nova aplikacija nam je to omogućila. Postotak bi bio veći da su sve organizacije poštovale proceduru”, kazao je Šantić.
Istaknuo je da su općinska izborna povjerenstva u kojima je i bilo poteškoća dobro radile svoj posao. On je kazao i da je ukupno bilo 5,98 posto nevažećih glasačkih listića koji se odnose na izbor načelnika i 6,54 posto nevažećih glasačkih listića koji se odnose na općinska vijeća. Šantić je istaknuo da su to rezultati slični izborima 2012. godine.
Što se tiče odbijanja zahtjeva članice SIP-a Irena Hadžiabdić u vezi s prebrojavanjem dvije tisuće glasova pristiglih poštom, član SIP-a Branko Petrić je kazao da članovi ne odgovaraju nikome za odluke koje donose.
Objašnjeno je kako je SIP ranije odbio zahtjeve da rok za dostavu bude sedam, a poslije i pet dana. Donijeta je odluka da rok bude dva dana tako da su, kako je navedeno, članovi SIP-a koji nisu podržali prijedlog Irene Hadžiabdić samo poštovali Pravilnik SIP-a.
Član SIP-a Vlado Rogić istaknuo je da ova odluka nije predstavljala problem u veljači, ožujku i travnju, ali da sada očito predstavlja. On je dodao da se zaključkom ne može promijeniti pravilnik.
Hadžiabdić koja je izjavila da je SIP propustio rokove za dostavu listića objasnila je da kao članica SIP-a poštuje sve odluke koje donese SIP čak i ako se s njima ne slaže.
“Rukovodila sam se zakonom i činjenicom da je uloga SIP-a da omogući, a ne da onemogući ostvarivanje biračkog prava”, kazala je Hadžiabdić.
Dodala je da je obveza određivanja roka izbačena iz Izbornog zakona BiH i da je u SIP tu obvezu u Pravilnik unosio po inerciji.
“Početkom rujna problematizirala sam rok od dva dana, ali on nije razmatran. Sada sam predložila zaključak kojim će se ti glasovi brojati. Odluka je takva kakva jest i svi smo je dužni poštovati”, rekla je Hadžiabdić.
Na pitanje je li se uspostavila etnička linija prilikom glasovanja, predsjednik SIP-a kazao je kako oni rade kao tim i da odnosi unutar te institucije nisu narušeni.
Šantić je kazao da će sutra Kolegiji SIP-a početi priču vezanu za Stolac, te da će se vidjeti u kojem pravcu će se ići.
Zahtjev za ponovno brojanje podnosi isključivo predsjednik političke stranke ili u slučaju koalicija ovlašteni predstavnik.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>