Sanjarenje o uspostavi monolitnog društva najveća prijetnja bh. državnosti


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu na prijemu povodom Dana državnosti BiH da je opredjeljenje svih naroda BiH da njihova zemlja bude državna zajednica ravnopravnih naroda i građana na poseban način iskazano prije 73 godine, pretočeno u referendumsko pitanje 1992., a potom uvršteno u Daytonski ustav.
– Državnost Bosne i Hercegovine neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter i pluralitet društva. Odstupanje od te vizije i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, sasvim svejedno da li na prostoru cijele BiH ili samo jednog njenog dijela, najveća je prijetnja njenoj državnosti koju na poseban način večeras slavimo – rekao je Čović.
Istakao je da ne treba ni najmanje sumnjati da će konstitutivnost i ravnopravnost naroda i jednakost svih građana, ostati temeljna odrednica i usmjerenje nakon svih budućih izmjena Ustava BiH, koje će tu ravnopravnost i jednakost morati harmonizirati, dalje afirmirati i implementirati.
– Te vrijednosti koje nas vežu, danas izražene u načelima konstitutivnosti i ravnopravnosti, obavezuju nas na konstantno promišljanje daleko bolje i pravednije Bosne i Hercegovine nego što je danas, zemlje u kojoj će svi njeni narodi biti ravnopravni u institucionalno-političkom, društvenom, religijskom, jezičkom, medijskom, gospodarskom i svakom drugom smislu – naveo je Čović.
Dodao je da se BiH nalazi na raskrsnici i da nije tajna kako danas mnogi sumnjaju u europski projekt, ali da se ta sumnja može pobijediti samo vjerom u europsku budućnost i istrajnim radom na njenom postizanju.
– Proces pristupanja EU koji smo pokrenuli prilika je koju moramo iskoristiti za unutarnju harmonizaciju i postizanje naših ciljeva. Uređivanjem ustavnog i zakonskog okvira eliminirammo točke prijepora i jačamo demokratsko okruženje. Pozivam vas da kroz jedan drugačiji, odgovorniji pristup uzajamnom dijalogu i razumijevanju zajedno gradimo pozitivnije ozračje u našoj Bosni i Hercegovini – poručio je Čović.
Večernji.ba