Samovolja Lagumdžije i Suljagića je prelila čašu

SARAJEVO – Predsjednik Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija i direktor Sekretarijata ovog pravosudnog tijela Admir Suljagić privatizirali su ovo tijelo, pretvarajući ga u jedno-dvostruku instituciju, provodeći uske stranačke politike i na sve načine onemogućavanja normalnog rada ostalih članova VSTV-a a.

Istaknuo je to izvor “Glasa Srpske” koji je upoznat sa svim dešavanjima u ovoj pravosudnoj instituciji, komentirajući i obrazlažući jučerašnju ostavku Biljane Simeunović na mjesto potpredsjednice Vrhovnog suda pravde.

  • Mislim da joj je svega dosta, o čemu svjedoče i izjave njezinih kolega, koji su je podržali. Od kada je na čelu ove institucije Lagumdžija je svjesno, zajedno sa Suljagićem, opstruirao rad ostalih članova zaobilazeći zakone i propisane procedure, te mišljenja i stavove ostalih članova vijeća. Mislim da je proključala nakon pisma koje je Lagumdžija, mimo znanja ostalih članova Vrhovnog suda, uputio na adresu OHR-a, žaleći se na usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vrhovnom sudu u prvom čitanju. . Mislim da je to za nju bila kap koja je prelila čašu, jer je i to otvoreno pokazivanje Lagumdžijine samovolje i prezira prema ovoj instituciji i drugim članovima ovog tijela. Što je uopće tražio od Christiana Schmidta, treba li nametati zakon kakav želi i društvo koje predstavlja – navodi naš izvor, dodajući da se ovoj samovolji konačno mora stati na kraj.

Kako kaže, da je ovaj najnoviji potez Lagumdžije, pisanjem pisma Šmitu, vjerojatno bio samo dodatni okidač za Simeunovićevu ostavku, može se zaključiti i iz izjava člana Vrhovnog suda pravde Davora Martinovića, koji se zapitao u čije ime je predsjednik VSTS-a pisao OHR-u i razgovarao sa Schmidtom, bilo u svoje osobno bilo u ime ove pravosudne institucije.

  • Martinović se zapitao je li VSS pravosudna institucija u kojoj samo sjedite ili radite u nekoj obavještajnoj službi. Također smatra da je Lagumdžija, ako je u tom pismu zastupao VSTS, morao pitati i ostale članove da li se slažu s tim. Koliko znam, on to nije uradio – kaže izvor “Glasa Srpske”.

Simeunović, koja je pripadnica srpskog naroda, jučer je podnijela pisanu ostavku uz obrazloženje da to čini jer nije u mogućnosti obavljati dužnost potpredsjednice Vrhovnog suda pravde. Kako je pojasnila, na taj korak se odlučila jer joj normalan rad onemogućava Suljagić, a podržava ga Lagumdžija. Kazala je i da ima dovoljno iskustva u pravosuđu i osobnog integriteta da ne pristaje biti poslušna službenica ili projektantica Tajništva, odnosno ravnateljice.

Taj njezin čin jučer je podržao i spomenuti Martinović, koji je tom prilikom istaknuo kako mu je drago što je javno progovorila i rekla “pop pop, bobu bob”, rekavši da VSS ne može i ne smije biti institucija jedne osobe. Sličnog mišljenja je bio i njegov kolega Sanin Bogunić, kazavši da je rad VSTS-a prepušten ljudima koji za to nisu kompetentni, otvoreno kritizirajući Lagumdžiju.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nismo uspjeli dobiti komentar Simeunovića, o čijoj će ostavci idućih dana zasigurno biti mnogo rasprava o tome u što se pretvorio VSS otkako ga vodi Halil Lagumdžija i “upravlja” Admir Suljagić.

Prozvana stranka

Na prozivke se oglasio predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija, koji je rekao da je iznenađen ostavkom Simeunovića i da mu je žao što je do toga došlo. Rekao je i da se nikada nikome nije pokušavao nametnuti kao šef niti sugerirati donošenje odluka. Na kraju je rekao da je protiv jučer usvojenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vrhovnom sudu pravde.

more recommended stories