Published On: Pet, velj 28th, 2014

Samostalnim izlaskom na izbore SDP, SDA, SBB i DF odmjeravaju snagu

Iz Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske akcije (SDA) najavljuju samostalan nastup na izborima

Izuzev okupljanja nekoliko malih izvanparlamentarnih stranaka, na bošnjačkoj političkoj sceni neće biti značajnijih predizbornih saveza. Iako je do općih izbora ostalo cijelih sedam mjeseci, nema nikakvih naznaka da će neka od vodećih bošnjačkih stranaka ići u stvaranje predizborne koalicije.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske akcije (SDA) najavljuju samostalan nastup na izborima, a sličan potez se može očekivati i od Demokratske fronte (DF), koja će na svojim prvim izborima testirati kakvu i koliku naklonost biračkog tijela zapravo ima. Skoro istovjetan motiv imaju i preostale tri spomenute stranke. Nakon vrlo burnog mandatnog razdoblja tijekom kojeg su se međusobno svađali i sukobljavali, logično je da na izborima svaka od tih stranaka zasebno provjeri koliko je dobila, odnosno izgubila biračke potpore.

U krugu ove četiri stranke će se i voditi glavna izborna bitka među bošnjačkim glasačima. Sve druge stranke su po popularnosti daleko iza i bilo kakvo predizborno koaliranje s nekima od njih SDP-u, SDA, SBB-u ili DF-u može biti samo teret. Postoje neke naznake da će se, pod pritiskom određenih udruga, ići na stvaranje predizborne koalicije bošnjačkih stranaka u Republici Srpskoj.

Takva praksa postojala je na lokalnim izborima, a SDA, SDP i SBB su sve objašnjavale željom da se ne rasipaju glasovi. Što se tiče državne i federalne razine, očekivati je samostalne nastupe najveće četiri stranke te pregovore o koalicijama tek nakon izbora. Iako su imali loša iskustva s međusobnim koaliranjima, niti jedna od ovih stranaka unaprijed ne odbacuje mogućnost postizbornog koaliranja. Jasno im je da će za sastavljanje vlasti na entitetskoj i državnoj razini biti neophodno sudjelovanje najmanje dvije većinski bošnjačke stranke.

Za razliku od bošnjačkih, hrvatske i srpske stranke uveliko rade na stvaranju predizbornih saveza. Zbog svoje malobrojnosti i loših iskustava s majorizacijom, HDZ BiH nastoji osigurati zajednički izborni nastup s HDZ-om 1990. i drugim članicama Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Moguća su koaliranja i nekih manjih hrvatskih stranaka izvan HNS-a, ali vjerojatno bez značajnijeg utjecaja na izborne rezultate.

U RS-u SNSD i SDS računaju na samostalan izlazak na izbore iako obje stranke imaju stabilne političke saveznike. U pokušaju da pobjede Milorada Dodika oporbene stranke će se vjerojatno okupiti oko zajedničkih kandidata za predsjednika entiteta i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

VLM