Published On: Pon, velj. 11th, 2019

Samoproglašeni predsjednik Venecuele Juan Guaidó spreman odobriti vojnu intervenciju SAD-a

Juan Guaidó, samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele, izjavio je 8. veljače kako je spreman, ako je potrebno, odobriti vojnu intervenciju Sjedinjenih Država kako bi se šef države Nicolas Maduro prisilio da napusti vlast.

“Učinit ćemo sve što je potrebno. To je očigledno vrlo kontroverzno pitanje, ali koristeći naš suverenitet i naše ovlasti, učinit ćemo ono što je potrebno”, Juan Guaidó je odgovorio na pitanje o korištenju svojih zakonskih ovlasti, kao predsjednik parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika, a za odobrenje moguće vojne intervencije.

U izdanju časopisa New York Times od 30. siječnja, Juan Guaidó je kazao kako je venecuelanska vojna podrška “presudna” za postizanje “promjene vlasti”, unatoč potpori venecuelanskih visokih časnika vladi. Sa svoje strane, Nicolas Maduro je u više navrata osudio američko uplitanje i podršku opoziciji i njezinim manifestacijama.

Donald Trump je 23. siječnja podržao predsjednika venecuelanske Narodne skupštine i čelnika oporbe nakon što se samoproglasio “privremenim predsjednikom” zemlje, nekoliko dana nakon inauguracije venecuelanskog predsjednika. Nicolas Maduro, ponovno je legalno izabran za drugi mandat. Washingtonski saveznici u regiji slijedili su primjer kao što su Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija i Peru.

Logicno