Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

SAMO U ODŽAKU Boban Rajović bit će gost emisije HRT-a “Lijepom našom”?!

(Na slici: načelnik Odžaka Jakov Ivanković)

O fenomenu zavičajnih fešta u organizaciji KUD-ova iz Bosanske Posavine mnogi su pisali. Na tim feštama s “hrvatskim predznakom” diljem dijaspore moguće je naići na Nedeljka Baju Bajića, Radu Lackovića, Sany i druge ikone turbofolka. Dapače, neki se slažu da na privatnim zabavama turbofolk može biti cool. I u raznim automobilima, često D, CH ili A registarskih oznaka.

Problematično je s druge strane kad javno “elite” serviraju turbofolk koji nema veze s tradicijom, kulturom i običajima Hrvata tog prostora. Pa ni Bošnjaka. To nema veze s domaćom kulturom. Odnosno ima ako računamo pod kulturom interese polu-nelegalnih kartela lokalnih vlasnika birtija, diskoteke, hotela i drugih “objekata” koji služe za financiranje “elita”. To je posebno slučaj u Odžaku.

Još je problematičnije je kad Hrvatska radiotelevizija (HRT) dopusti da u udarnom terminu na jednom od najgledanijih programa nastupi ni manje ni više nego  – Boban Rajović. Taj dansko-crnogorski pjevač bio je viđen gost u odžačkoj kvazi-diskoteci “Millenium Areni”, ništa drugo nego zadimljenoj hali u kojoj se od njenog otvaranja nije uložilo ni 0.5 KM, pa vjerojatno tu vrijedi pronaći i glavnog sponzora dolaska Bobana Rajovića u Odžak.

Zdravorazumsko je pitanje: kakve veze ima Boban Rajović, njegove “usne boje vina”, s HRT-om, s “Lijepom našom” i ciljem te emisije – pokazati javnu kulturu jednog mjesta/grada/regije? Zašto ne bi Ceca bila isto dobrodošla u Odžak kad se snima kultna emisija HRT-a “Lijepom našom”? To je prava poruka pomirenja, a ne mlaki Rajović.

Zanimljivo će biti vidjeti koja je financijska veza između lokalnih šerifa i vlasnika “objekata” koji su itekako izdašni financijeri političkih kampanja raznih stranaka i općinskih dužnosnika. Jesu li se pitali kakvu sliku javne kulture Odžaka šalju “Lijepoj našoj”? Nije im to privatna slava, nego emisija javne hrvatske televizije na kojoj se prikazuju tradicija i posebne čari jednog mjesta.

Ovo pitanje se mora postaviti ne samo lokalnim šerifima u Odžaku, već i urednicima HRT-a, prije svega uredniku emisije Branku Uvodiću.

Emisija će se snimati 4. travnja u Odžaku u sportskoj dvorani SŠ Pere Zečevića u 19 sati.

Koje su to ostale velike ikone “hrvatske” kulture možete provjeriti i ovdje:

 

Poskok.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer