SAMO U BIH: Predsjednik kritizira Predsjednika zbog izjave Predsjedavajućeg o stavu Predsjedništva

Index državnosti BIH može se mjeriti raznim načinima. Ovo je recimo indikativan primjer. Stranka na čijem je čelu drugi član Predsjedništva, osporava izjavu Predsjedavajućeg Predsjedništva oko mosta u drugoj državi. Ako je to tako, zašto SDA ne iziđe iz vlasti, ili ne zatraži odgovornost Predsjedavajućeg? Drugo – Čović tvrdi da suglasnosti nema, i da stav BIH nije protivljenje gradnji. Dok SDA tvrdi da stav BIH jest protivljenje gradnji iako znaju da se druga dva člana Predsjedništva niti oficijelna vlast u BIH ne protive. Što će reći da SDA smatra kako je stav BIH ono što kaže Sarajevo. Iako je BIH nešto veća od Sarajeva. Barem 10 puta. Pored toga, SDA se poziva na izjavu iz 2007-e godine, kada su dva bošnjačka i jedan srpski član Predsjedništva glasovali protiv gradnje mosta. SDA zaboravlja da je takvo Predsjedništvo bilo neustavno, budući da je izabrani na način, da je jednom sinu BIH , Hrvatima u BIH, oduzeto pravo da izaberu člana Predsjedništva i prenesu svoj legitimitet i izborno pravo, zajamčeno Ustavom, i odredbom o konstitutivnosti u Predsjedništvo BIH.

SDA odbacuje izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića u vezi sa službenim stavom BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta.

Apsolutna je neistina da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta.

Prava je istina, a to zna i sam Čović, da je Predsjedništvo BiH 2007.godine jednoglasno usvojilo stav koji glasi: „Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada upoznati i najviši zvaničnici R Hrvatske.

Dragan Čović kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH. Svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja o čemu bi Dragan Čović itekako trebao voditi računa.

Nedopustivo je da Dragan Čović umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i dugoročnim interesima BiH.