Utorak, 18 lipnja, 2024

Samo u BiH: Političar isto zemljište prodavao dva puta

Must Read

Vještak financijske struke kazao je na suđenju za zlouporabe u sarajevskoj Općini Novi Grad da je optuženi Esed Radeljaš platio naknadu za izgradnju oko 50.000 maraka, da bi ta ista parcela od njega kupljena za iznos veći od milijun maraka.

Borislav Dujković rekao je da je Radeljaš najprije nekretnine u Ulici Džemala Bijedića, čiji je bio vlasnik, prodao Mehi Omeroviću i Rizi Džuderiji za 100.000 maraka u studenom 2005. godine. Zatim je istu parcelu prodao firmi “ZEUS” u svibnju 2006. za 250.000 maraka.

Radeljaš je zatim, prema riječima vještaka, podnio zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja za izgradnju poslovnog objekta na drugoj parceli u ulici Džemala Bijedića 189, a uz ostalu dokumentaciju priložio je i zemljišnoknjižni izvadak na parcele koje su prodane dva puta.

Kako je naveo Dujković, Radeljaš je time stekao pravo za građenje objekta, za što je Općini Novi Grad uplatio 51.340 maraka.

”Postupak dodjele zemljišta Radeljašu nije mogao biti nastavljen jer je vlasnik zemljišta ‘GRAS’. Jasmina Horo je navela da je Općina Novi Grad vlasnik zemljišta, što nije točno. Tražila je mišljenje Pravobraniteljstva Općine Novi Grad”, pojasnio je vještak.

Dodijeljeno zemljište Radeljašu Općina Novi Grad uzela je 2009. godine jer u planiranom roku nije počela gradnja objekata. Prema riječima vještaka, naknada Radeljašu je obračunata kao tržišna vrijednost zemljišta, iako on nije bio vlasnik.

”Nedžad Kapetanović zaključuje sporazum s Radeljašom da će mu Općina Novi Grad isplatiti 1.033.500 maraka. Za identično zemljište on je platio 51.340 maraka. Time je ostvario korist od 982.160 maraka. Damir Hadžić je zaključcima iz 2010. i 2011. godine naložio isplatu novca”, kazao je vještak Dujković.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića te općinske službenike Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zlouporabom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužiteljstva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Kako je rekao vještak Dujković, prateći dalje tijekove novca primijećeno je da je od dobivenog novca Radeljaš platio porez, kredit i jednu nekretninu, a da je približno 790.000 maraka podigao u gotovini, piše Radiosarajevo.ba.

”Dana 29. siječnja 2010. Jasmina Horo je otvorila račun u banci ‘Intesa’. Baš tog dana je bila rasprava o naknadi za Radeljaša. Nekoliko dana kasnije načinila je ugovor o prodaji stana Nermini Radeljaš. Isti stan je tom notarskom uredu, isti dan prodan Radeljašu. Dogovoreni iznos za stan je uredno plaćen”, rekao je vještak.

Horo je potom, prema riječima Dujkovića, na isti račun u banci položila oko 48.000 maraka, a kao dokaz o podrijetlu novca priložila je notarski ugovor o prodaji stana.

Obrana je prigovarala na kvalifikacije koje su sadržane u nalazu vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. veljače.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -